Gripas izplatība sāk samazināties

Gripas epidēmija šonedēļ, visticamāk, jau sāks samazināties, aģentūrai BNS prognozēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs.

Līdz ceturtdienai LIC laboratoriski apstiprināti 1293 gripas slimnieki, no kuriem 158 reģistrēti šonedēļ. Pagājušajā nedēļā gripa laboratoriski apstiprināta 374 pacientiem.

Perevoščikovs norādīja, ka, spriežot pēc pašreizējiem datiem, gripas epidēmija šonedēļ jau varētu sākt norimt vai vismaz stabilizēties. Tiesa, pēdējās nedēļās strauji pieaudzis saslimušo skaits ar B tipa gripu - pagājušajā nedēļā no 15% līdz 47%, bet šonedēļ jau apstiprināti 89 B tipa gripas slimnieki, savukārt A tipa gripas slimnieku skaits ir 69. Tiesa, B tipa gripai ir daudz mazāks epidemioloģiskais potenciāls, un tā tik strauji neizplatās. Tās norise ir līdzīga kā A tipa gripai, tādēļ to var atšķirt tikai laboratoriski.

LIC prognozē, ka gripas epidēmijas intensitāti šosezon varēs raksturot kā vidēju. Epidēmija varētu norimt tuvāko triju līdz četru nedēļu laikā, bet gripas monitoringu LIC turpinās līdz maija vidum.