Aicina pievērst uzmanību savlaicīgai bērnu augšanas traucējumu diagnosticēšanai

Katru gadu Latvijā piedzimst aptuveni 20 000 bērnu, un apmēram divdesmit no viņiem sirgst ar augšanas traucējumiem, liecina statistika. Tomēr tikai dažus no šiem bērniem vecāki savlaicīgi aizved pie ārsta.

Speciālisti secinājuši, ka biežāk pie speciālistiem vēršas zēnu vecāki.

“Zēniem ir paveicies. Vecākus vairāk uztrauc, ja puikas negrib lāgā augt un ir sīciņa auguma, tāpēc arī pie ārsta dēlus atved biežāk. Meitenes? Ak, ko nu, meitene jau var būt arī maziņa – tā diemžēl domā daudzi vecāki,” norādīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu endokrinoloģe Ivete Dzīvīte-Krišāne.

Tomēr kavēta augšana atstāj iespaidu ne vien uz auguma garumu, bet arī kaulu augšanas procesu. Ārstes praksē ir gadījumi, kad osteoporoze konstatēta jau 14-16 gadu vecām meitenēm. Ja augšanas traucējumu iemesls būtu diagnosticēts jau sešu septiņu gadu vecumā un sākta atbilstoša ārstēšana, šādu problēmu nebūtu bijis, pastāstīja Dzīvīte-Krišāne.

Speciāliste paskaidroja, ka iemesls, kas vecākus attur no došanās uz konsultāciju pie endokrinologa, ir arī aizspriedumi pret hormoniem, kurus lieto augšanas traucējumu ārstēšanā, un iespējamās ārstēšanas izmaksas. Hormonu terapija pasaulē tiekot lietota jau aptuveni 60 gadu, Latvijā – kopš deviņdesmitajiem gadiem, un līdz šim nav novērotas nopietnas blaknes. Ja bērnam bērnu slimnīcas endokrinologi norīko augšanas hormonu terapiju, to pilnībā apmaksājot valsts.

Speciāliste aicinājusi vecākus izmantot izstrādāto kalkulatoru, kas pieejams portālā EsAugu.lv, un ievadīt sava bērna datus, lai pārliecinātos, vai rādītāji atbilst vidējām augšanas normām.

Svarīgākais