Pagājušajā diennaktī gripa apstiprināta 65 slimniekiem

Pagājušajā diennaktī gripa laboratoriski apstiprināta vēl 65 slimniekiem, un kopējais šosezon apstiprināto gadījumu skaits jau pārsniedzis 600, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) mājaslapā pieejamā informācija.

Saskaņā ar LIC apkopotajiem datiem līdz ceturtdienai gripa laboratoriski apstiprināta 621 pacientam, tostarp 157 kopš šīs nedēļas sākuma. No tiem 518 konstatēta A tipa gripa, bet 103 - B tipa gripa. LIC stacionārā pagājušajā diennaktī ievietoti 17 cilvēki ar aizdomām par gripu, un kopumā stacionārā ārstējas 50 gripas slimnieku.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā saslimstība ar gripu Latvijā pieaugusi vairāk nekā četras reizes un kopumā slimo vairāk nekā 4000 cilvēku, kā dēļ ir sasniegts epidēmiskais slieksnis. Pašlaik vidējais gripas saslimstības rādītājs Latvijā ir 165 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. LIC norāda, ka visaugstākā saslimstība ar gripu vērojama Jelgavā, Jēkabpilī un Daugavpilī, nedaudz mazāk slimo Gulbenē, Rīgā un Valmierā. Epidēmiskais slieksnis - 100 gadījumu nedēļas laikā uz 100 000 iedzīvotāju - vēl nav pārsniegts Liepājā, Rēzeknē un Ventspilī, bet Jūrmalā vēl nav reģistrēti saslimušie ar gripu.

Palielinājies arī gripas pacientu skaits slimnīcās. Ar aizdomām par gripu stacionēto pacientu skaits pieaudzis par 11%, bet ar gripas izraisītu plaušu karsoni - par 61%. Gandrīz puse gripas pacientu slimnīcās ir vecumā no 15 līdz 64 gadiem.

LIC atgādina - ja ir parādījušās slimības pazīmes, tādas kā kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvassāpes, ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas – cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī bērniem. Ir jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, nevajadzētu atstāt bērnus lielveikalu rotaļlaukumos. Bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas.