Gripa Latvijā sāk paņemt dzīvības

Gripa Latvijā sākusies strauji un smagi, un, lai gan visā valstī vēl saslimstība nav ieguvusi epidēmijas apmēru, apstiprināti pirmie divi nāves gadījumi ar gripu.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologi prognozē, ka augstākā saslimstība ar gripu būs februāra vidū. Pašlaik Latvijā ar šo kaiti slimo ap tūkstotis cilvēku un epidēmijas apmēru slimība sasniegusi Jelgavā.

LIC Neatkarīgā noskaidroja, ka ar gripu un tās izraisītām komplikācijām miruši 45 un 49 gadus veci vīrieši, kuriem laboratoriski bija apstiprināts A tipa gripas vīruss. Abiem pacientiem bija blakussaslimšanas, un, visticamāk, gripas vīruss situāciju saasināja. Sīkāku informāciju par abu vīriešu saslimšanām mediķi nesniedz, tomēr pagājušās gripas sezonas laikā cilvēki mira ar gripas izraisītu smagu plaušu iekaisumu – kopumā 24 cilvēki.

Latvijā līdz trešdienai laboratoriski apstiprināti bija 329 gripas gadījumi, bet, pēc LIC epidemiologu aplēsēm, ar gripu slimo aptuveni 900 cilvēku visā Latvijā. Visvairāk gripas saslimšanas gadījumu reģistrēts Jelgavā, Daugavpilī, Rīgā un Valmierā. Šobrīd dominējošais gripas vīruss ir A tipa gripas H1N1 apakštips, kas ir aptuveni 84 procentos no laboratoriski apstiprinātajiem gripas gadījumiem.

Gripa tikai uzņem izplatības tempus, un mediķi prognozē, ka gripas epidēmija vislielākos apmērus sasniegs pēc pāris nedēļām. Saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likumu epidēmija ir infekcijas slimības izplatīšanās tādos apmēros, kas pārsniedz konkrētai teritorijai raksturīgu saslimstības līmeni, vai arī slimības parādīšanās un intensīva izplatīšanās teritorijā, kurā iepriekš tā nav reģistrēta, vēsta Veselības ministrija.

Par epidēmiju var runāt, ja saslimušo skaits sasniedz 100 pacientus uz 100 000 iedzīvotāju. Pašlaik šis rādītājs ir 40; salīdzinājumam – iepriekšējās gripas sezonas laikā šis rādītājs sasniedza 500. Saslimstība ar gripu epidēmijas līmeni sasniegusi Jelgavā. Vietās, kur noteikta saslimstība ar gripu epidēmijas līmenī, valsts apmaksā arī ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem, bet pacientam jāmaksā divu latu līdzmaksājums.

Šogad cirkulējošais gripas vīruss ir raksturīgs ar to, ka daudziem pacientiem gripa norit vieglā formā, bet daļai pacientu ir smaga gripa ar komplikācijām. Pacienti, kas ārstējās slimnīcās, nav vakcinējušies pret gripu un uz slimnīcām tiek nogādāti ar ātrās palīdzības brigādēm, jo nav vērsušies pie ģimenes ārsta. LIC stacionārā pašlaik ārstējas 41 gripas pacients, no kuriem A tipa gripa ir 17, to skaitā H1N1 jeb tā sauktā cūku gripa ir četriem cilvēkiem. Īpaša uzmanība jāpievērš cilvēkiem ar hroniskām plaušu un sirds slimībām, jo tieši viņi gripas gadījumā ir pakļauti komplikāciju riskam.

***

UZZIŅAI

Pazīmes

ļoti akūts slimības sākums

strauji ar drebuļiem paaugstinās ķermeņa temperatūra līdz 38–40 °C

stipras galvassāpes, muskuļu un locītavu sāpes

kasīšanās sajūta rīklē

sauss, kairinošs klepus

sāpes aiz krūšu kaula

izteikts nespēks

Kā izvairīties

Jāatsakās no cieša kontakta ar slimiem cilvēkiem

Jāizvairās no ļaužu pārpildītām vietām, nevajadzētu vest bērnus uz lielveikaliem

Imunitātes stiprināšanai svarīgs pilnvērtīgs uzturs

Ēdienkartē pēc iespējas vairāk jāiekļauj produkti, kas satur fitokomponentus. Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Šīs vielas ir svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugļos, jāņogās

Bieži jāmazgā rokas

Jāizvairās pieskarties acīm, degunam un mutei

Pret gripu pasargā vakcīna

Latvijā

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%.