Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Deputāti spriedīs par slavenību iesaistīšanu veselīga uztura popularizēšanā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti otrdien plāno diskutēt par veselīga uztura veicināšanas pasākumiem, tostarp iespējām tajos iesaistīt sabiedrībā pazīstamus cilvēkus, aģentūrai BNS pastāstīja apakškomisijas vadītājs Vitālijs Orlovs ("Saskaņas centrs").

"Liela loma šajā jautājumā ir atpazīstamiem cilvēkiem, jo tas galvenokārt skar jauniešus. Ja kāds sportists vai dziedātāja aicinās piebiedroties tam, ko pats dara, būs lielāks atbalsts, nekā ja to darīs deputāti ar represīvām metodēm," sacīja Orlovs.

Viņš pauda viedokli, ka šis ir jutīgs jautājums, tādēļ diskusija jāveido tā, lai pārliecinātu deputātus pieņemt lēmumus, kas uzlabotu iedzīvotāju veselību, tomēr nerīkoties kardināli, bet gan soli pa solim. Lēmumu pieņemšanas gaitā gan Saeimai, gan Veselības ministrijai (VM) aktīvi vajadzētu tos skaidrot, norādīja deputāts.

Šī jautājuma skatīšanu ierosinājuši apakškomisijas deputāti, tostarp no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kuras pārstāvis veselības ministrs Juris Bārzdiņš pēdējā laikā īpaši pievērsies veselīga uztura lomai sabiedrības veselības veicināšanā.

Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētāja biedrs Māris Dzelzskalns (ZZS) minēja, ka veselīga uztura jautājums iekļauts apakškomisijas darba kārtībā, arī reaģējot uz saņemto Latvijas Ārstu biedrības vēstuli.

Pasākumus veselīgu uztura paradumu veicināšanai tautas kalpi pārrunās ar VM, Latvijas Diētas ārstu asociācijas, Latvijas Ārstu biedrības un Latvijas Pārtikas ražotāju asociācijas pārstāvjiem.

Jau vēstīts - lai mudinātu Latvijas iedzīvotājus samazināt neveselīgo pārtikas produktu patēriņu un veicinātu veselīga uztura lietošanu ikdienā, veselības ministrs rosinājis diskusiju par iespēju atsevišķas pārtikas produktu grupas aplikt ar akcīzes nodokli. Šo ierosmi aktīvi kritizēja gan Latvijas Reklāmas asociācija, gan Latvijas Pārtikas ražotāju federācija.

Ziņots arī, ka pērn novembrī 10.Saeimas deputāti apņēmušies ievērot veselīgāku dzīvesveidu, lai rādītu priekšzīmi pārējai sabiedrībai. Par to tautas kalpi novembra beigās vienojās ar jauno veselības ministru Juri Bārzdiņu (ZZS), kurš tikšanās laikā aicināja ikvienu Saeimas deputātu jaunā darba cikla sākumā nākt klajā ar kādu personisku apņemšanos, kā savu dzīvesveidu padarīt veselīgāku, piemēram, atmest smēķēšanu.