Šogad gripa īpaši bīstama grūtniecēm

Šogad cirkulējošais gripas vīruss var īpaši smagi skart topošās māmiņas, aģentūru BNS informēja Veselības ministrijā (VM).

Tādēļ grūtniecēm būtu īpaši ieteicams šogad vakcinēties pret sezonālo gripu, kas ietver arī pagājušā gada pandēmiskās gripas H1N1 celmu. VM ieteic to darīt visiem iedzīvotājiem, jo speciālisti vakcināciju uzskata par vislabāko profilakses līdzekli.

Šo jautājumu piektdien ministrijā pārrunājuši Latvijas Infektoloģijas centra (LIC), Veselības inspekcijas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Veselības norēķinu centra speciālisti, kā arī pārstāvji no Latvijas Ģimenes ārstu un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas. Tikšanās laikā speciālisti apmainījušies ar informāciju par gripas saslimstības prognozēm Latvijā, profilakses pasākumiem, kā arī medicīnas un citu atbildīgo dienestu darba organizāciju un kapacitāti saslimstības pieauguma laikā.

LIC mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka šosezon Latvijā laboratoriski apstiprināti jau 249 sezonālās gripas gadījumi. Lielākais pieaugums vērojams janvāra sākumā, jo vēl pagājušā gada 30.decembrī bija apstiprināti tikai 39 gripas slimnieki. Speciālisti norāda, ka pašlaik ar gripu pamatā slimo bērni un jauni cilvēki, un slimībai raksturīga vai nu ļoti viegla, vai arī izteikti smaga gaita, kas prasa nopietnu ārstēšanos slimnīcās.

Lielākais saslimstības pieaugums ar gripu Latvijā tiek prognozēts februāra vidū, tādēļ VM uzsver, ka vēl ir iespējams veikt visus nepieciešamos sagatavošanas pasākumus gan sabiedrības, gan atbildīgo dienestu informēšanai un rīcības plānu aktualizēšanai.

VM norāda, ka valsts kompensē pusi no vakcīnas cenas vairākām iedzīvotāju grupām - bērniem no sešu mēnešu līdz divu gadu vecumam, pieaugušajiem virs 65 gadiem, pacientiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds, vielmaiņas un nieru slimībām, pacientiem ar imūndeficīta sindromu un pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvo terapiju. Tikmēr pacienti ar zemiem ienākumiem sociālā drošība tīkla ietvaros vakcināciju var saņemt vispār bez maksas.

Tāpat VM atkārtoti aicina iedzīvotājus īpaši pievērst uzmanību gripas profilakses pasākumiem un ievērot mājas režīmu, ja ir aizdomas uz saslimšanu. Parādoties pirmajām saslimstības pazīmēm, jākonsultējas ar ģimenes ārstu. Sīkāka informācija par saslimšanas profilaksi un slimības pazīmēm pieejama Veselības ministrijas un LIC mājaslapās. Paralēli par visiem profilakses un gripas novērtēšanas pasākumiem informēti gan ģimenes ārsti, gan slimnīcu speciālisti. Informācija tiks izsūtīta arī izglītības iestādēm, sola ministrija.