Jaunieši ir vērtīgākie asinsdonori

Šodien sākas studentu organizētais projekts „Mīlestības svētki – Asinsdonoru dienas”, un šogad tā mērķis ir sasniegt vēl lielāku asinsdonoru skaitu nekā tas bija pērn.

Pagājušajā gadā Valsts Asinsdonoru centram šā projekta ietvaros asinis ziedoja 747 cilvēki, pastāstīja Rīgas Stradiņa universitātes studentu pašpārvaldes kultūras virziena vadītāja Dana Tjurina. Šogad organizatori rēķinās ar vismaz 900 donoriem. D. Tjurina norāda, ka „šis ir pasākums, kura laikā Valsts Asinsdonoru centram visvairāk tiek saziedotas asinis”. Jaunieši ikdienā nav tik aktīvi, tomēr tieši šī iedzīvotāju grupa projekta laika saziedo tik daudz asiņu, ka pietiek vairākiem mēnešiem, skaidroD. Tjurina.

Piedaloties akcijā, donori saņems obligāto valsts kompensāciju un brīvbiļeti uz viņiem oprganizētu pasākumu Līvu akvaparkā 11.februārī. Lai arī šīs dāvanas citiem varētu būt labs iemesls, lai kļūtu par donoru, D.Tjurina skaidro, ka „ir daudzi tādi cilvēki, kas regulāri nodod asinis, bet daudziem tā ir pirmā reize. Vienkārši šā pasākuma ietvaros cilvēki atbalsta pašu projektu, bet Līvu akvaparka biļete ir kā bonuss”.

Ideja tapa pirms sešiem gadiem, kuras īstenotāji bija Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Šogad projekta organizēšanā piedalās jau piecas augstskolas – RSU, RTU, Biznesa augstskola Turība, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola un Baltijas Starptautiskā akadēmija. Projekta vadītājs Jānis Dāboliņš kā galvenais pasākuma finansiālo atbalstītāju un „draugu” min SEB banku, bet līdzekļi tiek iegūti arī no iesaistīto augstskolu pašpārvalžu budžeta.

”Tuvojas Valentīndiena, kad cilvēki dalās mīlestībā. Mēs palīdzam tuviniekiem, bet grūtā brīdī varam palīdzēt cilvēkiem, kurus nepazīstam un varbūt arī nekad nesatiksim. Tas ir gandarījums, jo asinis nevar pārvērst monetārā veidā,” saka J.Dāboliņš.

Rīt notiek projekta „Mīlestības Svētki” pirmā asins ziedošanas diena SEB bankas finanšu centrā Valdlaučos.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais