Nedēļas laikā dubultojies gripas slimnieku skaits; epidēmiju prognozē februārī

Pēdējās nedēļas laikā dubultojies gripas slimnieku skaits, bet gripas epidēmiju Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) prognozē februārī.

LIC vadītāja Baiba Rozentāle aģentūrai BNS pieļāva, ka epidēmijas slieksni - 100 nedēļas laikā reģistrētu saslimušo uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju - saslimstība ar gripu Latvijā varētu sasniegt februāra pirmajā vai otrajā nedēļā. Pēc tam augsts saslimšanas līmenis, visticamāk, saglabāsies apmēram piecas līdz sešas nedēļas, proti, līdz marta vidum.

Līdz 7.janvārim laboratoriski pārbaudīti 854 paraugi, no kuriem 141 bijis pozitīvs. Lielākajai daļai, proti, 120 saslimušajiem, konstatēta A tipa gripa, bet 21 slimniekam - B tipa gripa. Apmēram 95% no A tipa gripas gadījumiem slimību izraisījis H1N1 pandēmiskais celms, kas pagājušajā gadā izsauca gripas epidēmiju Latvijā un citās pasaules valstīs.

Rozentāle atzina, ka gripas slimnieku skaita pieaugums jau bija gaidāms, jo nupat beigušās skolēnu ziemas brīvdienas. Turklāt patlaban arī laikapstākļi ir ļoti labvēlīgi gripas izplatībai - straujās temperatūras izmaiņas nelabvēlīgi ietekmē cilvēku spēju pretoties vīrusiem un salīdzinoši siltais laiks ir laba vide vīrusa attīstībai.

Pagaidām vēl neesot vērojams liels gripas slimnieku skaita pieaugums pie ģimenes ārstiem, lielākā daļa reģistrēto slimnieku nonākuši slimnīcā ar smagām vai vidēji smagām gripas formām.

LIC direktore apstiprināja, ka šogad ar gripu daudz vairāk slimo jauni cilvēki. Tas varētu būt skaidrojams ar faktu, ka vecāki cilvēki jau reiz saskārušies ar kādu līdzīgu gripas vīrusu un viņiem pret to izveidojusies imunitāte, taču jaunākiem tādas vēl nav.

Vakcinācija pret gripu šosezon aptver visus trīs izplatītos gripas paveidus, tostarp arī H1N1, paskaidroja LIC direktore. Viņa minēja, ka stratēģija neiepirkt atsevišķas vakcīnas pret H1N1 pērn izrādījusies pareiza, jo, piemēram, Igaunijas kolēģi iepirkuši 20 tūkstošus vakcīnu, taču tās pirktas maz un līdz šai sezonai vakcīnām jau beidzies derīguma termiņš.