Bārzdiņš klātienē iepazīsies ar veselības aprūpi reģionos

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Zaļo un zemnieku savienība) nolēmis piektdien doties darba vizītē uz Mazsalacu un Limbažiem, lai klātienē iepazītos ar veselības aprūpes pieejamības nodrošinājumu šajās pašvaldībās, aģentūrai BNS pavēstīja Veselības ministrijas (VM) preses sekretārs Oskars Šneiders.

Vizītes laikā Bārzdiņš tiksies ar vietējo pašvaldību un ārstniecības iestāžu vadītājiem.

Doties uz reģioniem ministrs nolēmis, lai uzlabotu sadarbību starp dažāda līmeņa veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem un pašvaldībām. Vājo sadarbību un komunikāciju ar veselības nozares speciālistiem ministram pārmetuši gan mediķi, gan valsts augstākās amatpersonas.

Veselības ministrs arī uzdevis VM speciālistiem ministrijas augstākās atbildīgās amatpersonas – valsts sekretāra Rinalda Muciņa – vadībā sākt rūpīgu un detalizētu traumpunktos sniegtās palīdzības analīzi, izvērtējot apmeklējumu dinamiku un diagnožu klāstu, ar kādām pacienti vēršas pēc palīdzības. Ņemot vērā, ka dažu ārstniecības iestāžu vadītāji atzinuši, iespējams, neprecīzo palīdzības sniegšanas uzskaiti traumpunktos, Veselības norēķinu centram aprēķinus un patieso situāciju vajadzēs pārbaudīt atkārtoti.

Tāpat, ņemot vērā lielo neapmierinātību ar VM iecerēto traumpunktu reformu, Bārzdiņš uzdevis izvērtēt tās iemeslus, lai nākotnē nepieļautu šādu gadījumu atkārtošanos.

Turklāt ministrs arī paziņojis, ka jāvērtē iespējas un vajadzības nodrošināt medicīnisko aprūpi pirmās palīdzības saņemšanai arī citviet valstī, ne tikai esošajos 11 mazo slimnīcu traumpunktos un lielajās neatliekamās palīdzības slimnīcās, "izveidojot loģisku pakalpojumu pieejamības mehānismu, uzlabojot sadarbību starp ģimenes ārstiem, ambulatorajiem speciālistiem un neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta feldšeru brigādēm to bāzēšanās vietās, jo īpaši lauku rajonos".

Jau vēstīts, ka valdība pagājušā gada nogalē nolēma, ka no šā gada traumpunkti darbdienās strādās tikai no plkst.18 līdz 8, bet dienas laikā neatliekamā palīdzība nelielu traumu gadījumos būs jānodrošina dienas stacionāriem un ģimenes ārstiem, kuriem tiks atsevišķi maksāts par katra neatliekamā pacienta aprūpi.

Tomēr pēc garām diskusijām un asas kritikas par šo lēmumu Bārzdiņš trešdien paziņoja, ka līdz 1.maijam slimnīcu traumpunktu finansēšanas kārtībā nekas nemainīsies - Veselības ministrija tuvāko četru mēnešu laikā lēmumu vēlreiz pārskatīs un meklēs iespējas ietaupījumu atrast citur.

Svarīgākais