Ārstniecības iestādēm būs pienākums ziņot policijai par pacientiem ar vardarbības pazīmēm

No jaunā gada stājas spēkā grozījumi Ārstniecības likumā, kas paredz ārstniecības iestādēm no nākamā gadā noteikt pienākumu obligāti ziņot policijai par gadījumiem, kad sniegta palīdzība pacientam ar konstatētām vardarbības sekām.

Grozījumi Ārstniecības likumā paredz, ka par šādiem gadījumiem ārstniecības iestādei ir pienākums ziņot 12 stundu laikā kopš pacienta pieņemšanas.

Līdz šim spēkā esošie normatīvie akti ārstniecības iestādēm vai personām neparedzēja pienākumu ziņot par pilngadīgas personas gūtajām traumām, kuru cēlonis varētu būt noziedzīgs nodarījums.

Lielākā daļa ārstniecības iestāžu jau gan ziņojot policijai, ja kādam pacientam konstatētas iespējamas vardarbības sekas. Taču slimnīcas atzinušas, ka likumā būtu skaidri jānosaka pienākums ziņot par šādiem pacientiem.

Likumprojektā iekļautas arī vairākas normas, kas vērstas uz e-veselības sistēmas ieviešanu Latvijā. Likumā plānots vēl iekļaut vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas definīciju, kā arī papildināt likumu ar jaunu nodaļu par veselības informācijas sistēmu.

Svarīgākais