Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Latgalē Ziemassvētku laikā cilvēki gūst traumas uz slidenajām ietvēm

Mediķi Latgales pusē atzīst, ka Ziemassvētki aizvadīti svinētāju veselībai salīdzinoši draudzīgi, tomēr Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) īpaši saspringts darbs Latgalē bijis 25. decembrī, kad vienas diennakts laikā 17 reizes nācies palīdzēt uz slidenām ielām traumas guvušiem cilvēkiem, Neatkarīgo informē NMPD komunikācijas nodaļas pārstāve Laura Bundule.

Visvairāk minēto gadījumu bijis tieši Latgales pilsētās – Rēzeknē, Daugavpilī un Preiļos, kad pacientiem nācies sniegt palīdzību pie visdažādākajām traumām – gan kāju, gan roku lūzumiem, gan kāju saišu sastiepumiem, gan galvas sasitumiem un galvas brūcēm, kā arī muguras traumām.

Preiļu slimnīcas galvenā ārste Viktorija Šmukste Neatkarīgajai pastāstīja, ka Ziemassvētku dienās Preiļu slimnīcā palīdzība sniegta pavisam 24 pacientiem, no kuriem astoņi slidenā laika dēļ guvuši traumas. No tiem divi lauzuši kājas, viens, krītot uz ielas, salauzis roku, bet pieci guvuši dažāda veida sasitumus. Visi pēc stacionārā aizvadītas dienas devušies mājās. V. Šmukste bilda, ka, par laimi, sarežģītu gadījumu, kā arī auto satiksmes negadījumu Preiļos svētku dienās nav bijis.

Savukārt Jēkabpils slimnīcas uzņemšanas nodaļas vadītājs Imants Balodis bija pārsteigts, ka aizvadītās dienas, neraugoties uz netipiskajiem laika apstākļiem, kā jau Ziemassvētkos, pagājušas mierīgi un klusi, kad vidēji statistiski bijis tikai nedaudz vairāk tā saukto ielu traumu kā ikdienā. Iepriekšējos gados bijis ievērojami lielāks sarežģītu traumu, savainojumu un satiksmes negadījumu skaits. Slimnīcas uzņemšanas nodaļas vadītājs norāda, ka trijās svētku dienās Jēkabpils slimnīcā hospitalizēts pavisam 81 pacients. No tiem vienam nākas ārstēt apsaldējumus, kādam citam – apdegumus, bet kāds bērns guvis dzīvnieka kostas brūces. Diemžēl kāda jēkabpilieša dzīvību nav izdevies glābt, kurš pašnāvības nolūkos iedzēris etiķa esenci.

Lai gan atkala un ielu apledojums svētku dienās, īpaši sestdien, bija vērojams arī Jēkabpilī, tur uz ielām gūtu traumu bija mazāk nekā citur Latgales pusē.

Lai nokļūtu pie pacientiem, mediķi reģionos svētku dienās pa sniegu ir briduši reizēm pat vairāk nekā kilometru garas distances, pastāstīja NMPD pārstāve L. Bundule. Atsevišķos gadījumos pacienti līdz ātrās palīdzības mašīnai bija jāved ar ragavām vai ilgstoši jānes ar nestuvēm.

Slapjā sniega un sasalstošā lietus dēļ aizvadītajās dienās Latgalē bija ievērojamas problēmas ar autobusu kustību. Kamēr autobusi starp Latgales pilsētām un Rīgu kursē bez vērā ņemamām novirzēm no kustības grafika, vietējās nozīmes maršrutos atsevišķi reisi gan kavējas, gan tiek atcelti pavisam. Tur autobusi brauc tikai pa lielajiem ceļiem, bet rajona nozīmes ceļi daudzviet nav izbraucami. Stiprās atkalas izraisīto bojājumu elektropārvades līnijās dēļ pirmdien Latgalē un Vidzemes austrumu daļā bez sprieguma vai ar elektroapgādes traucējumiem bija apmēram 5000 klientu, ziņo LETA. Latvenergo ārējās komunikācijas daļas projektu vadītājs Aigars Smagars informēja, ka vakar no rīta Latgalē bez sprieguma kopumā bija 480 transformatoru apakšstacijas. Elektroenerģijas padeve bija traucēta 1758 klientiem Ludzas apkaimē, 1630 klientiem Rēzeknes un 1620 klientiem Preiļu apkaimē. Mazāk apledojuma izraisītie bojājumi elektropārvades līnijās skāruši Daugavpils un Krāslavas novadus.