Jaunos mediķus mācīs ārstēt izplatītākās slimības

No nākamā mācību gada Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) jaunos ārstus sagatavos atbilstoši veselības statistikas rādītājiem, vakar informēja RSU pārstāvji. Tas nozīmē, ka studenti un rezidenti specializēsies tajās slimībās, kas valstī ir visizplatītākās. Tāpat universitāte plāno turpināt katedru apvienošanu un jaunu priekšmetu izveidi, lai nākamo piecu gadu laikā kļūtu par vadošo medicīnas izglītības centru reģionā.

RSU rektors Jānis Gardovskis norāda, ka, lai sasniegtu universitātes mērķi kļūt par medicīnas izglītības zīmolu Ziemeļeiropā, nepieciešams veikt nopietnas strukturālas izmaiņas universitātes darbībā.

Turpināsies pirms vairākiem gadiem uzsāktā katedru apvienošana. J. Gardovskis norāda, ka, neskatoties uz atsevišķu katedru iebildumiem, šis solis ir nepieciešams un, iespējams, pat tiek veikts nedaudz novēloti.

RSU Medicīnas fakultātes prodekāns Guntis Bahs skaidro, ka katedru apvienošana ļaus izstrādāt jaunus mācību priekšmetus un būtiski uzlabos studiju kvalitāti, jo topošajiem ārstiem palīdzēs dažādus ar cilvēka uzbūvi, veselību un ārstēšanu saistītus procesus uztvert kontekstā citu ar citu. Līdz šim bija izveidojusies situācija, kad, piemēram, mācoties par zālēm, studenti uzreiz neapgūst to lietošanu, blakus parādības un iedarbību, lietojot kopā ar citiem medikamentiem.

G. Bahs norāda, ka mācību procesu no nākamā mācību gada būtiski ietekmēs veselības statistikas rādītāji – vairāk sagatavos ārstus ar specifikāciju izplatītākajās slimībās. Pašlaik tās ir sirds un asinsvadu slimības, onkoloģiskās slimības, infekcijas slimības, kā arī traumas, atkarības un bērnu slimības.

RSU plāno uzlabot arī studiju materiālo bāzi. Neatkarīgā jau rakstīja, ka RSU ir piesaistījusi Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzekļus.

Svarīgākais