Sabiedriskā transporta vadītāji nedrīkstēs braukt par 0,2 promilēm lielākā reibumā

Maksimālā pieļaujamā alkohola koncentrācija sabiedriskā transporta vadītāju asinīs nedrīkstēs pārsniegt 0,2 promiles, paredz sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, ko ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja Saeima.

Pašlaik sabiedriskā transporta līdzekli atļauts vadīt, ja šoferim ar vairāk nekā divu gadu stāžu alkohola koncentrācija organismā nepārsniedz 0,5 promiles. Saskaņā ar sagatavoto priekšlikumu paredzēts, ka autovadītājiem, kuri stūrē D, D1, D1E un DE kategorijas braucamo - kravas auto, autobusu un busiņu ar deviņām līdz 16 pasažieru vietām -, nedrīkstēs būt vairāk par 0,2 promilēm.

Tāpat iecerēts, ka atkārtoti jānokārto teorētiskais un vadīšanas eksāmens, ja autovadītājam atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz gadu vai ilgāk, vai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotiku, psihotropo vai toksisko vielu ietekmē. Tāpat atkārtoti abi eksāmeni jākārto, ja personai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.

Sagatavotie grozījumi likumā paredz, ka transportlīdzekļu vadītājs, kas citas kategorijas transportlīdzekli, tostarp traktortehniku, vada ar M, A1 vai tramvaja kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām, ir saucams pie atbildības par transportlīdzekļa vadīšanu bez noteiktā kārtībā iegūtām vadīšanas tiesībām.

Šos grozījumus otrajā lasījumā plānots skatīt 30.janvārī.

Jau vēstīts, ka grozījumus likumā, kas nosaka bargākas normas sabiedriskā transporta vadītājiem, Rīgas pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmums "Rīgas satiksme" ierosināja, kad pērn 24.aprīlī Baložos avarēja vairāk nekā divu promiļu reibumā esoša vadītāja stūrēts satiksmes autobuss. Šajā negadījumā gāja bojā divas jaunas pasažieres un autobusa vadītājs, cieta vēl četri cilvēki.

Uzņēmums arī ieviesis daudz stingrākas alkohola pārbaudes sabiedriskā transporta vadītājiem, nosakot, ka tās veic pirms maiņas, brauciena laikā un arī pēc maiņas.

Svarīgākais