Beidzot ķersies klāt Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas rekonstrukcijai

Rīgas dome beidzot ķersies klāt O.Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas rekonstrukcijai, jo šo ēku kopš tās celtniecības apsilda, izmantojot ogļu apkuri.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks ceturtdien pēc skolas apmeklējuma uzdevis pašvaldības Īpašuma departamenta direktoram Oļegam Burovam izsludināt konkursu skolas rekontrukcijai.

Vicemērs norādīja ‒ lai arī šīs skolas rekonstrukcija, kuras kopējās izmaksas lēstas 4,5‒4,6 miljonu latu apmērā, sākotnēji nebija iespējama, līdz ar aprīlī gaidāmajiem pašvaldības budžeta grozījumiem šiem mērķiem varētu atvēlēt līdz pat pusotram miljonam latu, un daļu darbu sākt jau šogad. Viņaprāt, pašvaldības budžeta grozījumu ietvaros šos līdzekļus izdosies atrast, jo patlaban pilsētas budžets pildoties labi.

Burovs skolas apmeklējuma laikā žurnālistiem pastāstīja, ka Īpašuma departamenta rīcībā jau ir sagatavots skolas pārbūves un paplašināšanas projekts, kas paredz vecās skolas ēkas pārbūvi, kā arī jaunas un modernas 1200 kvadrātmetru plašas sporta zāles izbūvi. Lai arī skolas pārbūves darbus bija plānots sākt jau šogad, konsolidējot domes budžetu, finansējuma trūkuma dēļ šogad no šā projekta vajadzējis atteikties.

Savukārt skolas direktore Alla Štolcere, iepazīstinot amatpersonas ar skolas tehnisko stāvokli, norādīja, ka tas jau ilgāku laiku ir kritisks un, lai arī skolas rekonstrukcijas sākšana tiek solīta no gada uz gadu, tā līdz šim nav sākta.

Viņa sacīja, ka skola vēl aizvien tiek apkurināta ar pagājušajā gadsimtā ražotiem ogļu apkures katliem, no kuriem viens pat reiz uzsprādzis. Lai arī skolas kurinātāji to veiksmīgi salabojuši, problēmas sagādājot apkures katlu rezerves detaļu trūkums.

"Šādu apkures katlu detaļas jau sen netiek ražotas. Pirms kāda laika mūsu darbinieki tās vēl varēja sameklēt krāmu tirgū "Latgalīte", taču tagad šādu detaļu vairs nav pat tur," teica direktore.

Štolcere amatpersonu uzmanību vērsa arī uz kritisko situāciju skolas sporta zālē, kurā pastāvīgi ir vēss, tomēr līdz ar lielajiem saliem sporta zālē gaisa temperatūra ik rītu ir apmēram +5..+7 grādi. Savukārt, izmantojot elektriskos sildītājus, dienas beigās to iespējams paaugstināt tikai līdz aptuveni +14 grādiem.

Direktores vērtējumam par kritisko skolas tehnisko stāvokli piekrita arī pašvaldības amatpersonas, tāpēc apmeklējuma laikā Ameriks Burovam uzdeva sākt skolas rekonstrukcijas iepirkumu procedūru.

Savukārt Burovs uzsvēra, ka O.Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskola nebūt nav vienīgā izglītības iestāde Rīgā, kura tiek apkurināta ar novecojušiem ogļu apkures katliem. Pēc viņa teiktā, līdzīga situācija ir arī vēl divās pašvaldības izglītības iestādēs.

Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas ēka kopš skolas celtniecības 1903.gadā joprojām tiek apsildīta, izmantojot ogļu apkuri. Ik gadu, iestājoties salam, aktualizējas jautājums par nepieciešamību sakārtot skolas apkures sistēmu.