Ušakovs: pašvaldības 2012. gada budžets nav vieglākais, taču tas nav traģisks

Rīgas pašvaldības 2012.gada budžets nav vieglākais, taču tas arī nav traģisks, otrdien žurnālistiem uzsvēra Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Viņš klāstīja, ka galvenie faktori, kas ietekmē Rīgas pašvaldības nākamā gada budžetu, ir pašvaldību ieņēmumu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanās, samazinot IIN ieņēmumu sadalījuma proporciju pašvaldībām no 82% līdz 80%, kā arī trūcīgo personu skaita pieaugums ‒ salīdzinot ar 2008.gadu, trūcīgo personu skaits ir palielinājies gandrīz trīs reizes.

Jāņem arī vērā, ka nākamgad RD būs lielākie maksājumi par iepriekš uzņemtajām ilgtermiņa saistībām, tostarp Dienvidu tiltu, pavēstīja Rīgas mērs. Saskaņā ar pašvaldībā sniegto informāciju tiešajos aizņēmumos RD 2012.gadā jāmaksā aptuveni četri miljoni latu, bet ilgtermiņā saistībās par Dienvidu tiltu un Rīgas pašvaldības attīstītāja "Rīgas pilsētbūvnieks" projektiem ‒ 42 miljoni latu, tostarp 27,4 miljoni latu nepieciešami maksājumiem par Dienvidu tiltu.

Vienlaikus Ušakovs vērsa uzmanību uz to, ka nākamā gada budžeta deficīts 34,626 miljonu latu apmērā tik un tā ir mazāks nekā šogad. "Visas sociālās programmas ir saglabātas, kā arī ir jaunas programmas, piemēram, sadarbība ar privātajiem bērnudārziem," viņš klāstīja. Vēl palielināts finansējums arī pašvaldības policijai un ielu un asfaltseguma atjaunošanai.

Savukārt finansējums skolu remontiem ir samazināts, atzina Rīgas mērs un norādīja, ka projekti nav atlikti, taču pagaidām tie ir apturēti.

"Kopumā budžets nav traģisks," secināja Ušakovs.

Jau vēstīts, ka RD otrdien lems par Rīgas pašvaldības 2012.gada budžetu, kurā paredzēts deficīts 34,626 miljonu latu jeb 8% apmērā no budžeta ieņēmumiem. Salīdzinot ar šo gadu, deficīts 2012.gada budžetā paredzēts par 22,266 miljoniem latu jeb 39,1% mazāks.

Saskaņā ar dokumentiem kopējie pašvaldības 2012.gada konsolidētā budžeta ienākumi veidos 431,565 miljonus latu, savukārt izdevumi – 466,191 miljonu latu. Salīdzinot ar šo gadu, Rīgas pašvaldības ieņēmumi paredzēti par 0,2% lielāki, bet izdevumi saruks par 4,4%. Tostarp lielākie ieņēmumi nākamgad paredzēti no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) – 267,371 miljons latu jeb 62% no kopējiem budžeta ieņēmumiem.

Latvijā

Kādēļ valsts pārvaldē nav vēlams attālinātais darbs; kā Valsts kancelejas direktors plāno organizēt kandidātu atlasi augstajiem amatiem; vai garā, sarežģītā kandidātu atlases procedūra nav piesegs, lai izvairītos no atbildības; par nejēdzīgo aizraušanos ar dokumentu slepenošanu un valsts pārvaldes spēju un nespēju komunicēt ar sabiedrību – intervijas turpinājums ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais