Rīgas dome ar vietu pirkšanu privātajos bērnudārzos cer samazināt rindu par pusotru tūkstoti

Rīgas dome (RD) ar vietu pirkšanu privātajos bērnudārzos piectūkstoš bērnu garo rindu šogad cer mazināt par apmēram pusotru tūkstoti, otrdienas rītā intervijā "Radio 101" sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs").

Viņš atgādināja, ka rindā uz pašvaldības bērnudārziem ir apmēram piectūkstoš bērnu, un ir cerības, ka jau šogad to izdosies saīsināt, kad pusotrs tūkstotis ģimeņu izstāsies no rindas un pašvaldības bērnudārzu un saņems 93 latu līdzfinansējumu par katru mazuli, kuru pārcels uz privāto bērnudārzu. Vienlaikus pašvaldība plāno iepirkt arī veselas grupiņas privātajos bērnudārzos, par katru vietu maksājot 125 latus.

"Mēs plānojam, ka vismaz pusotrs tūkstotis atkritīs no kopējās rindas, jo mūsu vienīgā prasība ir - ja cilvēks saņem to līdzfinansējumu, viņš atsakās no vietas rindā," teica Ušakovs, norādot, ka līdzfinansējuma apmērs - 93 lati - ir līdzvērtīgs vidējām izmaksām gada laikā par vienu bērnu pašvaldības bērnudārzā. Savukārt gadījumā, ja cilvēks negribēs atteikties no vietas rindā uz pašvaldības bērnudārzu, uzskatot, ka varēs iegūt vietu tuvāk esošā pašvaldības bērnudārzā, saņems pašvaldības izmaksātu pabalstu 30 latu apmērā.

Uz jautājumu par to, vai nav risks, ka daļa privāto bērnudārzu, līdz ar jauno sistēmu rēķinoties ar bērnu skaita pieplūdumu, pacels maksas pakalpojumu izmaksas, Ušakovs pauda, ka tas būs atkarīgs no katra privātā bērnudārza vadības godīguma, taču privātie bērnudārzi iegūs ne tikai "ar šo līdzfinansējumu, bet arī to, ka privāto bērnudārzu vadība var pa taisno iet uz Rīgas domi un konkursa kārtībā pārdot vietas veselās grupiņās bērnudārzā, saņemot par to 125 latus".

"Es ceru, ka bērnudārzu vadītāji būs godprātīgi," viņš piebilda.

Lielāka skaidrība par to, cik ģimeņu atteiksies vietas rindā uz pašvaldības bērnudārzu un līdz ar to pieteiksies uz pašvaldības līdzfinansējumu, būs septembrī, piebilda Rīgas mērs.

Jau vēstīts, ka Rīgā no 1.augusta var pieteikties uz pašvaldības līdzfinansējumu bērniem, kuri apmeklē Rīgas administratīvajā teritorijā reģistrētu privāto pirmsskolas izglītības iestādi.

Pašvaldības līdzfinansējums pienāksies tiem bērniem, kuri jau apmeklē kādu no privātajiem bērnudārziem un vienlaikus stāv rindā uz pašvaldības bērnudārzu. Šajā gadījumā vecāki, izstājoties no pašvaldības bērnudārzu rindas, varēs saņemt pašvaldības līdzfinansējumu 93 latu apmērā, kas līdzvērtīgs izmaksām pašvaldības bērnudārzā, savukārt atlikušais, privātās iestādes noteiktais maksājums, būs jāsedz pašiem vecākiem.

Pašvaldība slēgs trīspusēju līgumu ar privāto bērnudārzu un vecākiem par līdzfinansējumu programmas apguvei privātajā bērnudārzā tikai tad, ja bērna un vecāku dzīvesvieta vismaz gadu būs deklarēta Rīgā. Iesniegumi par līdzfinansējuma saņemšanu jāreģistrē elektroniski interneta portālā www.eriga.lv, vai arī ierodoties apmeklētāju pieņemšanas centros un RD Izglītības, kultūras un sporta departamentā. Iesniegumus izskatīs mēneša laikā un pēc līguma noslēgšanas nauda tiks pārskaitīta privātajai pirmsskolas izglītības iestādei.

Privāto bērnudārzu saraksts, ar kuriem Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments noslēdzis līgumu, pieejami interneta portālā www.e-skola.lv .

Jau ziņots, ka no 28. jūnijā stājušies spēkā RD saistošie noteikumi par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju.

Svarīgākais