Rīgas dome izdevumus budžetā palielina par 19,885 miljoniem latu

Rīgas dome (RD) ceturtdien atbalstīja grozījumus pašvaldības 2011.gada budžetā, kas paredz kopējos ieņēmumus palielināt par 12,034 miljoniem latu, bet kopējos izdevumus ‒ par 19,885 miljoniem latu, aģentūra BNS uzzināja domes sēdē.

Sagatavotos budžeta grozījumus atbalstīja 38 deputāti, bet atturējās 18.

Atbalstītais lēmumprojekts paredz apstiprināt Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta 2011.gadam ieņēmumus 413,473 miljonu latu apmērā, bet izdevumus ‒ 471,56 miljonu latu apmērā. Tādējādi pašvaldības budžetā šogad paredzēts deficīts 58,087 miljonu latu jeb 14% apmērā no budžeta ieņēmumiem. Tas ir par 7,851 miljonu latu jeb 15,6% vairāk, nekā pašvaldība plānoja iepriekš.

Saskaņā ar dokumentiem pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi pieaugs par 11,09 miljoniem latu, tostarp īpašuma nodokļa ieņēmumi ‒ par 2,78 miljoniem latu, bet pārējie nenodokļu ieņēmumi un ieņēmumi no pašvaldības īpašuma iznomāšanas un pārdošanas ‒ par 6,12 miljoniem latu. Vēl par 553,7 tūkstošiem latu iecerēts palielinājums dotācijai un mērķdotācijai no valsts budžeta, bet budžeta iestāžu ieņēmumiem plānots pieaugums par 1,636 miljoniem latu.

Domē paskaidroja, ka ar grozījumiem finansējumu paredzēts palielināt sociālajam atbalstam, sabiedriskās kārtības un drošības uzturēšanai, sabiedriskajam transportam un citām pašvaldības darbības jomām.

Kopumā RD Labklājības departamenta izdevumus plānots palielināt par 2,054 miljoniem latu, tostarp sociālajiem pabalstiem iecerēts papildus piešķirt 660 tūkstošus latu, bet sociālajiem pakalpojumiem, tostarp ēdiena izdalei maznodrošinātajiem un mājas aprūpei, plānots piešķirt 824 tūkstošus latu.

Vairāk nekā 589 tūkstošus latu nolemts piešķirt pašvaldības policijai – divu jaunu patruļautomašīnu iegādei, videonovērošanas sistēmas paplašināšanai, formastērpu iegādei un samaksai par policistu virsstundu darbu, bet 67 tūkstoši latu tiks piešķirti jaunas glābšanas stacijas darbības nodrošināšanai Vakarbuļļu peldvietā.

RD Satiksmes departamentam paredzēts piešķirt 3,941 miljonu latu, tostarp kompensējot izdevumus, ko šoziem radīja sniega tīrīšana un izvešana no pilsētas, bet, lai nodrošinātu pasažieru pārvadājumus sabiedriskajā transportā, nepaaugstinot maksu un saglabājot pašreizējo atlaižu sistēmu, Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumam "Rīgas satiksme" (RS) plānots par 2,1 miljonu latu palielināt dotāciju, tostarp 755 tūkstošu latu apmērā kompensējot degvielas sadārdzinājumu.

RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta izdevumus paredzēts palielināt par 3,91 miljonu latu. Par 354 tūkstošiem latu palielināta dotācija pirmsskolas izglītības iestāžu tīkla paplašināšanai, 282,4 tūkstošus latu iecerēts piešķirt sporta pasākumiem, bet 112,3 tūkstošus latu ‒ tautas mākslas un pašdarbības kolektīvu vadītāju darba samaksai un citiem pasākumiem.

Vēl par vairāk nekā 2,7 miljoniem latu palielināts finansējums pilsētas investīciju programmai, lielāko daļu līdzekļu – 1,16 miljonus latu ‒ novirzot izglītības iestāžu ēku sakārtošanai. Savukārt galvaspilsētas apgaismojuma nodrošināšanai un elektroenerģijas tarifu pieauguma kompensēšanai dotācija pašvaldības aģentūrai "Rīgas gaisma" tiks palielināta par 90 tūkstošiem latu.

RD opozīcijas pārstāvji debatēs par 2011.gada budžeta grozījumiem pauda bažas par pašvaldības ilgtermiņa saistībām un situāciju budžetā turpmākajos gados, kā arī papildu dotāciju RS.

Deputāts Jānis Mārtiņš Zandbergs (RD deputātu frakciju bloks "Vienotība") uzsvēra, ka RS ir lietderīgāk jātērē savi līdzekļi, nevis tikai jālūdz papildu dotācija RD.

Arī deputāts Jānis Mārtiņš Skuja ("Vienotība") RS izteica vairākus pārmetumus. Pēc viņa teiktā, RS "nav pelnījusi ne kripatiņas". Skuja rosināja papildu līdzekļus RS piešķirt nevis degvielas sadārdzinājuma zaudējumu segšanai, bet gan ierindas darbinieku algu palielināšanai un jaunas degvielas kontroles sistēmas ieviešanai. Atbilstoši Skujas aplēsēm jaunās degvielas kontroles sistēmas ieviešana RS izmaksās aptuveni 250 tūkstošus latu, bet ieguvums lēšams aptuveni viena miljona latu apmērā, ko savukārt varētu izmantot degvielas sadārdzinājuma segšanai.

Deputāts Juris Viņķelis ("Vienotība") savukārt aicināja gan par 50% samazināt papildu dotāciju RS, gan arī piešķirt finansējumu 5,5 tūkstošu latu apmērā energoefektīva apgaismojuma ierīkošanai Rīgas 45.vidusskolā. Diožu spuldžu izmantošana ilgtermiņā rada līdzekļu ietaupījumu, viņš apliecināja.

Rīgas mērs Nils Ušakovs domes sēdē pauda prieku par opozīcijas bažām par nākamo gadu, taču uzsvēra, ka papildu izdevumi RD rodas sadārdzinātā Dienvidu tilta projekta, kas sākts iepriekšējo domes vadību laikā, kā arī valdības lēmuma atteikties līdzfinansēt pabalstus dēļ. Ušakovs kritiski izteicās par opozīcijas izteikumiem par to, ka papildu līdzekļi tiek piešķirti izpriecām, norādot, ka atbalsts trūcīgajiem rīdziniekiem, RS vai policistu algu palielināšana nav izpriecas. Viņš atzinīgi novērtēja dažus opozīcijas priekšlikumus, taču vērsa uzmanību uz to, ka tie bija jāiesniedz citā secībā.

Kopumā Rīgas pašvaldības 2011.gada budžeta grozījumiem bija iesniegti 17 priekšlikumi, tostarp 16 bija iesniegusi opozīcija. Gandrīz visi opozīcijas priekšlikumi ar balsu vairākumu tika noraidīti, izņemot Viņķeļa priekšlikumu par diožu spuldžu pilotprojektu Rīgas 45.vidusskolā.

Saskaņā ar sniegto informāciju budžeta deficītu RD segs no iepriekšējiem uzkrājumiem. Pērnā gada beigās Rīgas pašvaldības budžetā bija pārpalikums vairāk nekā 83 miljonu latu apmērā, savukārt 2011.gadu pašvaldība plāno pabeigt ar vairāk nekā 37,6 miljonu latu lielu budžeta līdzekļu atlikumu.

Rīgas dome pērnā gada 14.decembrī atbalstīja pašvaldības 2011.gada budžetu, kurā paredzēts deficīts 50,24 miljonu latu jeb 12,5% apmērā no budžeta ieņēmumiem. Rīgas pašvaldības budžeta kopējie ieņēmumi šogad bija paredzēti 401,439 miljonu latu apmērā, bet izdevumi ‒ 451,675 miljonu latu apmērā.

Latvijā

Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore tiesu debatēs ir lūgusi piespriest vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītājai Ievai Raubiško apsūdzībās par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Svarīgākais