Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Lems par papildu dotācijas piešķiršanu "Rīgas satiksmei" 2,1 miljona latu apmērā

Rīgas domes (RD) Satiksmes un transporta lietu komiteja otrdien, 26.aprīlī, lems par grozījumiem Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) 2011.gada budžetā, piešķirot papildu dotāciju 2,1 miljona latu apmērā, liecina komitejas sēdes darba kārtība.

RS dokumentos skaidro, ka uzņēmuma budžeta deficīts šā gada pirmajos divos mēnešos sasniedza 1,163 miljonus latu, bet ieņēmumi no biļešu pārdošanas saruka par 10% jeb 615,6 tūkstošiem latu. Ieņēmumu kritumu RS skaidro ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšanu sabiedriskā transporta pakalpojumiem no 10% līdz 12% un pasažieru skaita samazināšanos.

Tāpat kompānijas finansiālo stāvokli pasliktināja arī straujais degvielas cenu pieaugums. Salīdzinājumā ar 2010.gada vidējo degvielas cenu, šā gada martā degvielas cena pieaugusi par 20% - no 59 santīmiem litrā līdz 71 santīmam litrā bez PVN, kas ik mēnesi prasa papildu līdzekļus 125,8 tūkstošu latu apmērā, klāstīts dokumentos.

Saskaņā ar sniegto informāciju RS vadība sagatavojusi pasākumu plānu 2011.gada izdevumu samazināšanai, lai samazinātu plānoto zaudējumu apmēru. Īstenojot RS izstrādātos pasākumus, šā gada budžeta deficītu iespējams samazināt par vienu miljonu latu, piebilsts dokumentos.

Lai segtu papildu degvielas izdevumus un daļēji sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas radītos zaudējumus šā gada pirmajā pusgadā, RS lūdz piešķirt papildu dotāciju 2,1 miljona latu apmērā, tostarp 755 tūkstoši latu nepieciešami degvielas cenu pieauguma dēļ, bet ieņēmumu krituma dēļ nepieciešami 1,347 miljoni latu.

RS preses sekretārs Viktors Zaķis aģentūrai BNS iepriekš klāstīja, ka, augot degvielas cenām, uzņēmuma rīcībā ir trīs varianti - pakalpojuma, reisu skaita samazināšana, biļešu cenu paaugstināšana vai arī RD dotācijas palielināšana. "Lai nodrošinātu pašvaldības uzdotos pakalpojumus noteiktajā apmērā, RS ir nepieciešama papildu dotācija," atzina Zaķis.

Jau vēstīts, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs intervijā laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze" apliecināja, ka līdz ar degvielas cenu kāpumu tiks palielināta RD dotācija sabiedriskajam transportam. Pēc viņa teiktā, situācijā, kur degvielas cenas tuvojas vienam latam par litru, pašvaldības rīcībā ir varianti - samazināt reisu skaitu un paaugstināt tarifus vai palielināt domes dotāciju sabiedriskajam transportam. "Diemžēl no valsts palīdzību nav ko gaidīt. Mēs tātad palielināsim dotācijas," norādīja Ušakovs.

Rīgas pašvaldības 2011.gada budžetā paredzētā dotācija RS ir 47,5 miljoni latu, kas ir par 2,5 miljoniem latu jeb 5,6% vairāk nekā pērn.

"Rīgas satiksme" nodrošina Rīgā pasažieru pārvadājumus ar autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.