Atbalsta līdzfinansējuma piešķiršanu piesārņojuma likvidēšanai Sarkandaugavā

Rīgas dome (RD) otrdien atbalstīja 1,49 miljonu Šveices franku (797 tūkstošu latu) līdzfinansējuma piešķiršanu, lai likvidētu piesārņojumu Sarkandaugavas teritorijā, aģentūra BNS uzzināja domes sēdē.

Akceptētajā lēmumprojektā paredzēts, ka RD piešķirs līdzfinansējumu un parakstīs trīspusēju sadarbības līgumu ar Vides valsts dienestu un Rīgas brīvostu. Tāpat tajā plānots par projekta vadības komitejas locekli deleģēt Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšnieku Askoldu Kļaviņu.

RD sabiedrisko attiecību speciāliste Dzintra Āboliņa iepriekš informēja, ka RD Vides departaments jau 2008.gadā sāka starptautiska projekta pieteikuma sagatavošanu un priekšizpēti par vēsturiski piesārņoto vietu Rīgā sanāciju. "Viena no piesārņotākajām vietām ir Sarkandaugavas teritorija Rīgas brīvostas teritorijā, kur piesārņojums nav vienveidīgs, bet ir daudzveidīgs, jo satur gan naftas produktus, gan smagos metālus, gan dažādas citas ķīmiskās vielas. Piesārņojums izplatās tālāk, nonākot gruntī, pazemes ūdeņos, virszemes ūdeņos, un rada draudus florai un faunai, ietekmējot cilvēku veselību un degradējot ainavu," klāstīja Āboliņa un piebilda, ka neviens no piesārņojuma radītājiem pašlaik vairs neeksistē, kā arī nav tiešu to saistību pārņēmēju, tādējādi sanācijas organizēšana ir valsts un pašvaldības pārziņā.

Latvijā ir radīti nacionālā līmeņa likumi gan šādu piesārņotu vietu identificēšanai un uzskaitei, gan arī noteikta kārtība sanācijas veikšanai, norādīja domes pārstāve.

Āboliņa minēja, ka Sarkandaugavas sanācijas projektu plānots īstenot Latvijas un Šveices sadarbības programmā un Rīgas pašvaldība segs 15% no kopējām izmaksām. RD Finanšu un administrācijas lietu komiteja projekta priekšlikuma sagatavošanu un iesniegšanu Šveices pusei par Latvijas–Šveices sadarbību programmas „Pamata infrastruktūras rehabilitācija un modernizācija – vēsturiski piesārņoto vietu sanācijai” projektu īstenošanu atbalstīja 2008.gadā. Patlaban ir apstiprināti projekta īstenotāji - Vides valsts dienests, RD un Rīgas brīvosta, kā arī ir sagatavots Latvijas–Šveices līgums, viņa pastāstīja.

Jau vēstīts, ka piesārņoto vietu attīrīšanai Sarkandaugavā būs pieejami 15,3 miljoni Šveices franku jeb 8,2 miljoni latu, tostarp 1,2 miljoni latu būs Latvijas nacionālais līdzfinansējums.

Marta vidū parakstītais Latvijas un Šveices sadarbības projekts "Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija Sarkandaugavas teritorijā" paredz attīrīšanas darbus piecos objektos Rīgas brīvostas teritorijā, kopumā attīrot apmēram 77 tūkstošus kvadrātmetru plašu teritoriju. Projektā plānots uzlabot gruntsūdens, virszemes ūdens, kā arī augsnes un grunts kvalitāti piesārņotajās teritorijās. Atjaunojot un uzlabojot piesārņoto vietu vides kvalitāti, tiks samazināta piesārņojuma ieplūšana Daugavā un tālāk Baltijas jūrā, kā arī samazināti draudi cilvēku veselībai un arī samazināta piesārņojuma ietekme uz "NATURA 2000" aizsargājamo teritoriju – piekrastes dabas parka teritoriju Mangaļsalu un Mīlestības salu. Projekts tiks īstenots līdz 2017. gadam, un tā ieviesējs būs Valsts vides dienests.

Svarīgākais