Nepagarina līgumu ar Rīgas galveno arhitektu Jāni Dripi

Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs ('Saskaņas centrs") nav pagarinājis līgumu ar līdzšinējo pilsētas galveno arhitektu Jāni Dripi, pašvaldība plānojusi rīkot atklātu konkursu uz Rīgas pilsētas arhitekta biroja vadītāja amatu.

Dripe aģentūrai BNS pastāstīja, ka viņam nule kā beidzies piecu gadu līgums, kas paredzēja mēram iespēju pagarināt līgumu vēl uz pieciem gadiem, taču tas nav izdarīts. Dripe pagājušajā nedēļā uzrakstījis Rīgas mēram vēstuli, paužot gatavību turpināt iesākto. Atbildē Ušakovs informējis par nodomu rīkot konkursu.

"Zināmā mērā tā ir zīme, ka mana profesionālā darbība nav novērtēta," sacīja Dripe, atklājot, ka viss esot norisinājies samērā strauji.

Dripe vēl nav izlēmis, vai piedalīsies konkursā. "Man šķita, ka mums ir labas iestrādes un ir izdevies radīt labu pārraudzības sistēmu.. Kad tiks pasludināti konkursa noteikumi, viss būs rūpīgi jāapsver," atzina arhitekts.

Savukārt Rīgas mēra preses sekretāre Anna Kononova aģentūrai BNS uzsvēra, ka līgums paredzēja divas iespējas - pagarināt līgumu vai rīkot konkursu. "Dripem ir iespēja pieteikties konkursā," viņa norādīja.

Uz jautājumu, vai Ušakovs nav apmierināts ar arhitekta līdzšinējo darbību, Kononova atbildēja: "Iespējams, Dripe ir pietiekami ilgu laiku ieņēmis šo amatu. Konkursā pieteiksies vēl citi kandidāti, kas varētu paskatīties no cita skatupunkta uz šo darbu."

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") aicinājusi Rīgas domi uzticēt Dripem arī turpmāk vadīt Rīgas pilsētas arhitekta biroju, aģentūru BNS informēja ministres preses sekretārs Andris Saulītis.

Ēlerte vēstulē Rīgas domes priekšsēdētājam norādījusi, ka Dripe ir augsts profesionālis, kuram ir izpratne par Rīgas arhitektūras vēsturiskajām vērtībām un patiesa ieinteresētība pilsētas vizuālā tēla pilnveidošanā. Tādējādi Rīga ir daudz ieguvusi, Dripem strādājot par pilsētas galveno arhitektu. Lūgumu turpināt sadarbību izsaka arī Latvijas Nacionālās arhitektūras padomes vadītājs Andris Kronbergs un Latvijas Arhitektu savienība.

"Visu savu amata pilnvaru laiku Dripe ir bijis aktīvs Kultūras ministrijas partneris ar arhitektūru saistītajos jautājumos. Viņš ir arhitektūras padomes loceklis. Jauns intensīvas sadarbības cēliens starp ministriju un Rīgas domi ir aizsācies, Rīgai gatavojoties 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas norisēm. Nozīmīga loma sagatavošanas periodā ir arī pilsētas infrastruktūras sakārtošanā, kurā liela loma arī pilsētas galvenajam arhitektam," vēstulē Rīgas mēram raksta Ēlerte.

Vēstuli Ušakovam nosūtījis arī Latvijas Nacionālās arhitektūras padomes vadītājs, Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs Andris Kronbergs, kuru parakstījuši arī Arhitektu savienības padomes priekšsēdētāja vietnieks Andis Sīlis un Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs Edgars Treimanis.

"Mēs un profesionālā sabiedrība kopumā uzskatām, ka, izmantojot pasaules veiksmīgāko pilsētu pieredzi (Vankūvera, Oslo, Edinburga), ir izdevies radīt profesionāli neatkarīgu, atbildīgu un transparentu nozīmīgāko plānošanas un būvniecības ieceru izskatīšanas un apspriešanas mehānismu, kā radīšanā īpašs nopelns tieši Dripem," uzsvērts vēstulē.

Vēstules autori norāda, ka, ņemot vērā profesionālo, diplomātisko, sabiedrisko pieredzi, nav iedomājama un iesakāma Dripem līdzvērtīga kandidatūra Rīgas pilsētas arhitekta amatam. Apliecinot savu gatavību konstruktīvai sadarbībai ar Rīgas domes vadību, viņi lūdz rūpīgi un atbildīgi apsvērt iespēju pagarināt darba līgumu ar Dripi kā Rīgas pilsētas arhitektu.

Dripe par Rīgas galveno arhitektu strādā kopš 2006.gada februāra. Viņu šajā amatā apstiprināja laikā, kad Rīgas mērs bija Aivars Aksenoks (tolaik "Jaunais laiks").

Svarīgākais