ZRP un "Vienotība" Nacionālajai apvienībai un SC piedāvās sadarbību

Zatlera Reformu partija (ZRP) un "Vienotība" tuvākajās dienās aicinās uz sarunām Nacionālo apvienību un apvienību "Saskaņas centrs" (SC), lai runātu par dalību četru partiju koalīcijā vai arī piedāvātu tām pievienoties uz sadarbības līguma pamata.

Par šādu turpmāko sarunu scenāriju pirmdien vienojās "Vienotības" valde ar frakcijas deputātu līdzdalību.

"Vienotības" sarunvedējs premjers Valdis Dombrovskis žurnālistiem pēc sēdes pastāstīja, ka valde par pieņemamāko koalīcijas modeli pašlaik ir izvēlējusies četru partiju veidotu valdību un tuvāko dienu laikā kļūs skaidrs, vai Nacionālā apvienība un SC šādam modelim piekrīt, vai arī tās piekristu sadarboties uz sadarbības līguma pamata. Šādā gadījumā sadarbības līgums varētu paredzēt arī partijām piedāvāt konkrētus ministru portfeļus, teica Dombrovskis.

Viņš arī pavēstīja, ka "Vienotības" nodaļu aptaujā skaidri iezīmējies, ka partijas pārstāvjiem saistošākais koalīcijas modelis būtu "Vienotība" kopā ar ZRP un Nacionālo apvienību. Tas pamatots ar to, ka šī būtu visām partijām saskanīgāka labēji centriska koalīcija, tāpat uzsvērta nelokāmā Nacionālās apvienības nostāja tiesiskuma jomā.

Tomēr, ņemot vērā ZRP naktī uz sestdienu izplatīto paziņojumu ar aicinājumu SC pievienoties koalīcijai, izskatīti alternatīvie risinājumi, tostarp nacionālās saliedētības koalīcija ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības koalīcijā iesaistot arī SC.

ZRP piedāvājums, veidojot koalīciju ar "Vienotību" un SC, "Vienotības" valdē nav atbalstīts. "Vienotībai" neesot pārliecības, ka SC varētu atbalstīt Dombrovska sagatavoto ekonomikas attīstības programmu, kā arī nav pieņemami SC sastāvā esošās Latvijas Sociālistiskās partijas programmas nosacījumi. Savukārt plašāka koalīcija, tajā esot arī Nacionālajai apvienībai, piedāvāts kā starprisinājums, lai izvairītos no parlamentārās krīzes.

"Mazākuma valdība ar šiem sadarbības līgumiem pēc būtības ir tas pats modelis, par ko runājām no rīta. Nav būtiski, vai tās ir četras partijas, kas slēdz vienu līgumu vai slēdz dažādus līgumus," piebilda "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

Viņa arī pastāstīja, ka "Vienotības" valde kā vienīgo pašlaik iespējamo premjera amata kandidātu atbalsta Dombrovski, ņemot vērā to, ka jāturpina iesāktā valsts ekonomikas attīstības programma, kā arī to, ka pastāv parlamentārās krīzes draudi.

Dombrovskis gan apliecināja, ka nepiekristu vadīt valdību, kurā ir SC, ZRP un "Vienotība" bez Nacionālās apvienības dalības.

Tālākās partiju sarunas sekos tuvākajās dienās, apliecināja Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka pirmdien partijas, meklējot iespējamos koalīcijas modeļus, vairākkārt mainījušas savu viedokli.

Pēc tam, kad naktī uz sestdienu Zatlera Reformu partija paziņoja, ka valdībā vajadzētu aicināt SC, "Vienotība" pirmdien no rīta nāca klajā ar priekšlikumu veidot varavīksnes valdību no visām piecām Saeimā ievēlētajām partijām. Savukārt pirmdien pēcpusdienā "Vienotība" un ZRP pavēstīja, ka vienojušās veidot maksimāli plašu koalīciju, taču bez Zaļo un zemnieku savienības.

Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais