Izveido komisiju KNAB priekšnieka atbilstības amatam vērtēšanai

Valdība otrdien nolēma izveidot komisiju, kas vērtēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša atbilstību amatam.

Lēmums pieņemts bez debatēm. Šo jautājumu valdība tomēr skatīja atklātajā sēdes daļā, lai gan sākotnēji tas bija iekļauts slēgtajā daļā.

Komisiju vadīs ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, tajā darbosies arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Gundars Daudze (Zaļo un zemnieku savienība), Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks un tieslietu ministrs, valdības deleģētais pārstāvis Aigars Štokenbergs ("Vienotība").

Komisijai atzinums par Vilnīša atbilstību amatam jāiesniedz līdz 16.maijam.

Jau vēstīts, ka ģenerālprokurors Kalnmeiers valdībai ierosinājis izveidot komisiju Vilnīša atbilstības amatam vērtēšanai.

Kalnmeiers vēstulē premjeram norādījis, ka, izvērtējot Ministru prezidentam un Ģenerālprokuratūrai iesniegto KNAB darbinieku sūdzību par Vilnīša iespējamām prettiesiskām darbībām, Ģenerālprokuratūra ir secinājusi, ka ir pietiekams pamats KNAB priekšnieka atbilstības amatam vērtēšanai. Kalnmeiera vēstule ir slepena.

Komisija sniedz Ministru kabinetam atzinumu, vai ir pamats KNAB priekšnieka atbrīvošanai no amata. Ministru kabinets apstiprina komisijas ieteikumu Saeimai vai arī lemj citādi. Komisijas pilnvaras beidzas ar brīdi, kad Ministru kabinets apstiprina komisijas ieteikumu, ja valdība nav lēmusi citādi.

Svarīgākais