Valdība atceļ asi kritizētās reformas veselības aprūpes finansēšanā

Ministru kabinets (MK) otrdien bez debatēm atcēla pretrunīgi vērtētos grozījumus Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, ko valdība pieņēma tikai pagājušā gada nogalē.

Veselības ministrijas (VM) sagatavotie kārtējie grozījumi MK noteikumos Nr.1046 paredz atcelt plaši kritizēto plānu no 1.jūlija vairs nepiešķirt finansējumu neatliekamās palīdzības sniegšanai Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) un mainīt traumpunktu darba laiku.

Nodomu tomēr finansēt neatliekamo palīdzību traumatoloģijas slimnīcā arī pēc 1.jūlija VM pamato ar "traumatoloģijas speciālistu viedokli par nepieciešamību veidot traumatoloģijas nozares attīstības plānu 2011.-2013.gadam".

Traumu pacientu veselības aprūpes pilnveidošanai izveidota darba grupa, kas izstrādās traumatoloģijas nozares ilgtermiņa attīstības plānu, aģentūru BNS informēja VM preses sekretārs Oskars Šneiders. Darba grupā strādās pārstāvji no profesionālajām organizācijām, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, abām specializētajām slimnīcām - Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas un Rīgas 2.slimnīcas –, kā arī speciālisti no Veselības ministrijas un tās padotības iestādēm.

Savukārt lēmumu līdz 30.aprīlim tomēr saglabāt traumpunktu pašreizējo finansējumu un līdz ar to 24 stundu darba laiku VM skaidro ar "ārstniecības iestāžu nepilnīgi sniegto informāciju par traumpunktu darbu, kas tika ievadīti Veselības norēķinu centra vadības informācijas sistēmā, lai precizētu traumpunktu darba laiku un finansēšanas nosacījumus". Tādēļ ministrija apņēmusies veikt papildu analīzi par traumpunktu 2011.gada pirmo triju mēnešu darbu.

Jau vēstīts, ka valdība 2010.gada nogalē nolēma, ka no šā gada traumpunkti darbdienās strādās tikai no plkst.18 līdz 8, bet dienas laikā neatliekamā palīdzība nelielu traumu gadījumos būs jānodrošina dienas stacionāriem un ģimenes ārstiem, kuriem tiks atsevišķi maksāts par katra neatliekamā pacienta aprūpi. Savukārt TOS bija plānots no 1.jūlija samazināt finansējumu par 130 tūkstošiem latu, un tajā pakāpeniski pārtraukt neatliekamās palīdzības sniegšanu, novirzot to uz Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu.

Šis lēmums izraisīja asu kritiku un neizpratni mediķu aprindās, tādēļ valdība uzdeva VM to vēlreiz izvērtēt un, ja nepieciešams, mainīt.

Svarīgākais