Analizēs plūdu riska novēršanas pasākumu Rīgā izmaksas un ieguvumus

Par 9,5 tūkstošiem latu bez pievienotās vērtības nodokļa plānots analizēt plūdu riska novēršanas pasākumu Rīgā izmaksas un ieguvumus, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Līgums noslēgts ar kompāniju "Baltkonsults". Kopumā konkursā tika saņemti četri piedāvājumi.

Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Marija Ābeltiņa aģentūrai BNS pavēstīja, ka projektā "Rīga pret plūdiem" sākts darbs pie izmaksu un ieguvumu analīzes pretplūdu risinājumiem, kas izstrādāti, balstoties uz galvaspilsētai draudošo plūdu izpētes rezultātiem. "Izmaksu un ieguvumu analīze ir nepieciešama, lai izvērtētu pretplūdu pasākumus, aplēstu to būvniecības izmaksas, salīdzinātu alternatīvas un noteiktu pretplūdu pasākumu ekonomisko lietderību un atdevi, kā arī noteiktu, kuri no tiem ir prioritāri un būtu īstenojami ātrākā laika posmā," viņa klāstīja un piebilda, ka izmaksu un ieguvumu analīzes rezultāti tiks iekļauti plūdu riska pārvaldības plānā Rīgai.

Pēc Ābeltiņas teiktā, ar pasākumiem plūdu riska novēršanai tiek saprasti risinājumi dažādu Rīgas teritoriju aizsardzībai. "Visbiežāk tie ir konkrētu asfaltētu ielu posmu paaugstināšana, zemes ceļu posmu paaugstināšana, esošu zemes dambju paaugstināšana, jaunu zemes dambju būvniecība, slūžu regulatoru izbūve vai rekonstrukcija un caurteku regulatoru izbūve vai rekonstrukcija," pastāstīja departamenta pārstāve.

Lielai daļai galvaspilsētas teritoriju ir izstrādātas divas aizsardzības pasākumu alternatīvas, un katram variantam paredzama cita ietekme un izmaksas, viņa minēja.

Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uldis Jansons norādīja, ka plūdu riska pārvaldības plāna izstrādes procesā tiks iesaistīti arī iedzīvotāji – nākamā gada februārī Rīgā tiks organizētas vairākas sabiedriskās apspriešanas.

Saskaņā ar sniegto informāciju papildus ekonomiskajai analīzei, izvērtējumam un salīdzinājumiem izmaksu un ieguvumu analīzes ietvaros tiks apzināti arī iespējamie finansējuma avoti, kas noteiks, kur un kā būs iespējams piesaistīt finansējumu pretplūdu pasākumu īstenošanai. Tiks analizētas gan finansējuma piesaistes iespējas no Eiropas Savienības (ES) fondiem, gan valsts programmām, gan citiem ārējiem finanšu avotiem un instrumentiem.

Plūdu riska pārvaldības plānā tiks izdalītas astoņas vai deviņas plūdu riska zonas, un katrai no tām, kā arī visai pilsētas teritorijai kopumā tiks noteikti piemērotākie pretplūdu pasākumi prioritārā secībā, ņemot vērā ietekmi (ieguvumus/zaudējumus), ko konkrēta pasākuma īstenošana varētu atstāt uz sabiedrību, ekonomisko aktivitāti (uzņēmumiem), dabu (tostarp īpaši aizsargājamām dabas teritorijām) un kultūrvēsturiskām vērtībām, informēja Ābeltiņa.

Plānots, ka izmaksu un ieguvumu analīzi "Baltkonsults" veiks 14 nedēļu laikā.

Projektu "Rīgas pilsētas virszemes ūdeņu ietekmju novērtēšana, novēršana un ekoloģiskā stāvokļa uzlabošana" ("Rīga pret plūdiem") RD Pilsētas attīstības departaments sāka realizēt 2010.gada februārī, un tas beigsies 2012.gada 30. ovembrī. Galvenais projekta mērķis ir savlaicīgi izpētīt hidroloģiskos procesus – vējuzplūdu, pavasara palu, nokrišņu izraisīto teritoriju applūšanu, ietekmi uz gruntsūdens līmeni, kā arī krastu eroziju jeb noskalošanos, kas nākotnē saistībā ar klimata pārmaiņām varētu negatīvi ietekmēt Rīgas iedzīvotājus, ekonomiku, kā arī dabas un kultūras mantojuma saglabāšanu, un izstrādāt risinājumus, kā šo ietekmi novērst vai samazināt.

Kopējās projekta izmaksas ir 662,2 tūkstoši eiro (465,4 tūkstoši latu), un to vienādās daļās līdzfinansē ES finanšu programma apkārtējai videi "LIFE+" un Rīgas pašvaldība.

"LIFE" programma ir ES finanšu instruments, kas paredzēts dabas un vides aizsardzības jomas projektu atbalstam. Galvenais programmas mērķis ir sniegt ieguldījumu ES vides politikas un likumdošanas izstrādē, papildināšanā un īstenošana.