Mārupītes piesārņojuma ietekmi uz dzīvniekiem šobrīd neiespējami noteikt

© f64

Mārupītē un Māras dīķī ieplūdušo piesārņojuma ietekmi uz ūdens tuvumā mītošajiem dzīvniekiem šobrīd nav iespējams noteikt – to varēs konstatēt tikai pēc viena diviem gadiem, saka Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes direktora vietnieks un Iekšējo ūdeņu kontroles daļas vadītājs Nikolajs Liskins.

Zivis esot vislabākais indikators, pēc kura novērtēt situāciju, jo notiek tūlītēja reakcija uz jebkāda veida ūdens piesārņojumu, atklāj N. Liskins. Viņš arī stāsta, ka tikai tad, kad būs redzama dzīvnieku un putnu turpmākā populācijas attīstība nākamajos gados, būs iespējams noteikt, vai šīm sugām ticis nodarīts kaitējums.

VVD Uzraudzības departamenta direktore Inese Kurmahere pastāstīja, ka Mārupītes un Māras dīķa apkaimē atrasta 361 beigta zivs – raudas, līdakas, asari, līņi, pliči un grunduļi

Kā jau iepriekš minēts, ūdeņos ieplūdušas profesionālos mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļos sastopamās vielas - forsfors, hlors, dažādi sārmi un skābes – kopumā vairāk nekā simts vielu, taču esot pamats uzskatīt, ka divu vai trīs nedēļu laikā ūdeņi pašattīrīsies.

Rīgas pašvaldības policija turpina sekot, lai iedzīvotāji, īpaši bērni, nenonāktu saskarsmē ar Mārupītes un Māras dīķa piesārņoto ūdeni. Policijas darbinieki brīdina cilvēkus neaizskart ūdeni, nelaist tam klāt suņus, nevākt beigtās zivis.

Arkādijas parkā no Mārupītes krasta vakar aizraidīts prom kāds makšķernieks.

Kā informēja Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs, sabiedriskās kārtības traucējumi piesārņojuma skartajā teritorijā nav konstatēti.

Svarīgākais