"Rīgas siltumam" parādnieku skaits pieaudzis par 2-3%

Šobrīd parādnieku skaits Rīgas siltumapgādes uzņēmumam "Rīgas siltums (RS) ir par 2-3% lielāks nekā parasti, pirmdien publicētā intervijā laikrakstam "Dienas Bizness " (DB) pastāstījis RS valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis.

Pēc viņa teiktā, parādnieku apjoms šajā apkures sezonā ir pieaudzis. "Maijā mēs apkoposim aprīļa apkures rēķinus, un tad mēs varētu konkrēti runāt par faktiskajiem parādiem aizvadītajā apkures sezonā. Neapšaubāmi, arī apsaimniekotājiem ir grūti iekasēt naudu, jo iedzīvotājiem ir finansiālas grūtības. Turklāt pēdējā gada laikā situācija nevis uzlabojas, bet pasliktinās. Taču fakts, ka valstī pieaug inflācija, tomēr norāda uz to, ka cilvēkiem nauda ir. Valsts iestādes, skolas un budžeta iestādes maksā labi, problēmas ir ar dzīvojamo fondu apsaimniekotājiem. Šobrīd ir tendence, ka nedzīvojamais fonds jau apkuri atslēdz, lai būtu mazāk jāmaksā, jo pa dienu ir diezgan silts. Neatkarīgi no tā mēs arī organizējam atslēgumus, esam atslēguši vairākus lietotājus, kas nav samaksājuši par oktobri, novembri, tagad esam izsūtījuši brīdinājumus par decembra rēķiniem, ja netiks nomaksāti decembra rēķini, mēs arī šos klientus atslēgsim, pārsvarā tās ir nedzīvojamās mājas. Pašlaik parādu dēļ ir atslēgtas astoņas dzīvojamās mājas, bet pēc pašu vēlēšanās apkuri ir pārtraukuši 26 nami," stāstīja RS vadītājs.

Pēc Talča teiktā, apkures sezona kopumā bija tāda pati kā parasti, bez sevišķiem starpgadījumiem. "Vienīgais, ko var minēt, ir laika apstākļi. Lai arī pagājušo ziemu ārā bija diezgan pavēss, šajā apkures sezonā bija divi periodi decembrī un februārī, kad ilgstoši ārgaisa temperatūra bija zem 0 grādiem. Siltumtīkliem, protams, ir laba vienmērīga noslodze, taču aukstie laika apstākļi tieši atsaucās uz patērētāju rēķiniem, īpaši decembrī, kad rēķini bija gan augstāki nekā iepriekšējos mēnešos, arī nekā iepriekšējos gados šajā periodā. Līdz ar to iedzīvotājiem janvārī bija liels pārsteigums, saņemot decembra rēķinu, kas nebija tik daudz saistīts ar tarifu kāpumu, cik ar siltumenerģijas patēriņu, kas bija decembrim neraksturīgi augsts," stāstīja Talcis.

Viņš arī informēja, ka parādnieku dēļ RS šoziem nācās aizņemties naudu. "Lai mēs varētu nosegt savas saistības pret siltumenerģijas un gāzes piegādātājiem, kā arī veiktu nepieciešamos remontdarbus, mums bija nepieciešami īstermiņa kredīti, līdz ar to mēs noslēdzām līgumus, kas kopumā ļauj mums aizņemties 18 miljonus latu. Šobrīd esam iztērējuši no šī aizņēmuma aptuveni 5-6 miljonus latu, jo kopumā mēs bijām noprognozējuši melnāku scenāriju nekā faktiskā situācija," atzina RS valdes priekšsēdētājs.

RS ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 876 kilometri, no kuriem 72% atrodas RS īpašumā.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais