Par 16 730Ls tuvāk mērķim – jaunām ūdensdziedniecības telpām

16. jūnijā plkst. 10:00 Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas (BKUS) novietnē Gaiļezerā tika prezentēti pirmie rezultāti akcijā „Dzīvības ūdens”. Šī bija arī pirmā reize, kad žurnālisti varēja apskatīt tuvāk ūdensdziedniecības neremontētās telpas, kas šobrīd atrodas dramatiskā stāvoklī. Pasākuma laikā lielveikalu tīkls Rimi pasniedza saziedoto naudiņu kopā ar simbolisku peldriņķi -„glābšanas rinķi”. Šādi ir sperts pirmais solis pretim akcijas „Dzīvības ūdens” mērķim – izveidot bērniem tik ļoti nepieciešamo Ūdensdziedniecības centru, kurš sliktā stāvokļa dēļ jau vairākus gadus nefunkcionē.

Pasākumu rīkoja akcijas iniciators Bērnu slimnīcas fonds kopā ar akcijas galveno atbalstītāju – laikrakstu „Neatkarīgā Rīta Avīze”. Pasākumā piedalījās Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa, BKUS Vispārējās pediatrijas klīnikas vadītāja profesore Jevgēņija Livdāne, RIMI sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa, rekonstrukcijas projekta autore – arhitekte Ilona Vaivade, kura ir arī aktīva kustības Lielie Bērnu slimnīcai dalībniece, kā arī laikraksta Neatkarīgā rīta avīze galvenā redaktore Anita Daukšte. .

Akcijas norises laikā ir pievienojušies vairāki atbalstītāji, tai skaitā radio Skonto, mammam.lv, Vakcinācijas dienests. Pavisam nesen aicinājumam atbalstīt mazos pacientus ir atsaukušies arī vairāki SPA centri – Taka Spa, SPA Hotel „Ezeri” un Hotel Jūrmala SPA. „Mēs ļoti priecājamies, ka lielie nāk palīgā mazajiem un ceram, ka šī gada laikā izdosies savākt nepieciešamos līdzekļus telpu remontam – kopsummā 50 tūkstošus latu. Ūdensdziedniecības iekārtām pagājušajā gadā naudu ziedoja SIA „Skonto metāls”, taču bija skaidrs, ka esošajās telpās iekārtas nevar likt. Pasākuma laikā visi varēja pārliecināties par telpu slikto stāvokli. Esmu ļoti pateicīga visiem, kuri jau ir nākuši palīgā, un aicinu cilvēkus un uzņēmumus pievienoties akcijai, kura notiks līdz šī gada beigām” skaidroja L.Dambiņa.

"Neatkarīgajai Rīta Avīzei ir patiess prieks atbalstīt šo labdarības akciju, jo bērni ir mūsu nākotne un mūsu galvenā vērtība. Akciju turpināsim visa gada garumā, informējot par jaunumiem tās norisē, bet aktīvāk sabiedrību uzrunāsim atkal rudens pusē, aicinot ziedot un palīdzēt ūdensdziedniecības telpu remotnam. Varam teikt lielu paldies katram ziedotājam, kurš šajos grūtajos laikos ir atlicinājis kaut nelielu summu akcijai "Dzīvības ūdens"" pastāstīja A.Daukšte.

„Visur dzirdam skaistus saukļus par to, ka bērni ir mūsu nākotne, bet elementāri nokrāsot radiatorus vai griestus nespējam. Ko tad lai viņi mācās? Fasāde ir svarīga, bet tas kas iekšā, tas ir daudz svarīgāk. Mēs šeit esam, lai mazinātu saspringumu un stresa atstātās pēdas. Un viens no labākajiem līdzekļiem un palīgiem arī mums ir ūdens!” atzina SPA hotel „Ezeri” viesnīcas vadītāja Ieva Brice.

BKUS Bērnu slimnīcā Gaiļezerā esošā Bērnu psihiatrijas klīnika ir vienīgā Latvijā un šeit atrodas arī vienīgā bērnu neirorehabilitācijas nodaļa. Ūdensdziedniecības bloks Bērnu slimnīcā Gaiļezerā būtu vienīgā vieta valstī, kur varētu saņemt pilnvērtīgu terapiju un rehabilitāciju gan psihiatrijas, gan jaundzimušo un citu nodaļu pacienti, kuru ārstēšanā ūdens procedūras ļoti svarīgas. Bērnu psihiatrijas klīnikā vidēji ārstējas 1000 pacienti gadā un bērnu ārstēšanā svarīgu vietu ieņem nemedikamentozā terapija.

Ūdensdziedniecības bloks Bērnu slimnīcā Gaiļezerā strādāja kopš 1993.gada. Ņemot vērā gan līdzekļu trūkumu, gan ekspluatācijas intensitāti, 2005. gadā tika pārtraukta hidroterapiju, jo Šarko dušas konsoles tālāka ekspluatācija kļuva bīstama personālam un apmeklētājiem, savukārt ārstnieciskās peldes tika pārtrauktas 2009.gadā bojātas ventilācijas sistēmas un tehnisko ierīču nolietojuma dēļ.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.