Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Rīgā \ Kultūra & Izklaide

Rīgā atklāj restaurēto pieminekli 1905. gada 13. janvāra notikumiem

© F64 Photo Agency

Pēc divus gadus ilgiem restaurācijas darbiem vakar Rīgā, 11. novembra krastmalā, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, viņa vietnieks Andris Ameriks un Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs atklāja pieminekli par godu 1905. gada 13. janvāra notikumiem.

50 gadu laikā granīta postaments un bronzas skulptūras bija stipri cietušas, tāpēc 2009. gadā ar RD domes atbalstu pieņēma lēmumu vēsturisko mākslas darbu atjaunot. 2004. gadā arhitekts Juris Galviņš, restauratores Linda Krāģe un Sarmīte Gaismiņa izstrādāja pieminekļa restaurācijas projektu, taču tik apjomīgam darbam tobrīd trūka nepieciešamā finansējuma. 2010. gada aprīlī to vēlreiz papildināja un saskaņoja Rīgas pilsētas būvvaldē. Maijā izsludinātajā iepirkumā uzvarēja SIA Akmens apstrādes centrs AKM, un jūlijā sākās restaurācija.

Darba gaitā atklājās, ka metāla cokols, uz kura tas balstās, ir sarūsējis un to nepieciešams nomainīt. Pēc granīta flīžu demontāžas konstatēja, ka arī betona postaments ir ļoti cietis un tas jābetonē no jauna. Ziemā visus nepieciešamos darbus nebija iespējams paveikt, pieminekļa restaurācijas un teritorijas labiekārtošanas darbi ieilga.

1905. gada 13. janvārī Rīgā pie Dzelzceļa tilta apšāva strādnieku un studentu demonstrāciju – par godu upuru piemiņai arhitekts Kārlis Plūksne un tēlnieks Alberts Terpilovskis 1960. gadā radīja pieminekli.