Atklās norvēģu jūgendstila arhitektūras izstādi

Rīgas Jūgendstila centrs sadarbībā ar Olesunnas Nacionālo jūgendstila centru 10. septembrī plkst. 13:00 atklās izstādi „Olesunnas jūgendstila arhitektūra”.

Izstāde iecerēta kā turpinājums šā gada pavasarī sadarbībā ar Rīgas pašvaldības aģentūru ”Rīgas pilsētas arhitekta birojs” rīkoto izstādi ”Rīgas jūgendstila arhitektūra”. Rīgas Jūgendstila centrs plāno arī turpmāk sadarboties ar dažādām Eiropas pilsētām jūgendstila arhitektūrai veltītu izstāžu rīkošanā.

Olesunnas jūgendstila arhitektūra ir pilsētas vizītkarte un nozīmīga norvēģu kultūrvēsturiskā mantojuma daļa. Izstāde „Olesunnas jūgendstila arhitektūra” ietver foto materiālus un aprakstus par desmit jūgendstila ēkām, kas radītas periodā no 1905. līdz 1907. gadam.

Pēc 1904. gada ugunsgrēka Olesunnas pilsētas centrs atdzima no jauna un nelielā teritorijā izveidojās samērā viendabīga apbūve ar pārsteidzošām celtnēm, kas apvieno gan jūgendstila, gan vietējās tradicionālās arhitektūras iezīmes. Pilsētas arhitektūras mantojumam ir liela mākslinieciskā, arhitektoniskā un kultūrvēsturiskā vērtība. Tieši tāpēc Kultūras mantojuma direkcija laika posmā no 1985. līdz 2003. gadam iekļāva savā sarakstā desmit Olesunnas jūgendstila ēkas – gan slavenus pilsētbūvniecības pieminekļus, gan pavisam pieticīgas ēkas. Ēkas atspoguļo jūgendstila periodam raksturīgās būvniecības tendences Norvēģijā, kā arī tolaik modernās iezīmes izvēlēto materiālu, būvniecības tehnoloģiju, dizaina un stila ziņā.

Izstādē apskatāmās fotogrāfijas rada priekšstatu par to, kāda Olesunnas pilsēta reiz izskatījās un kāda bija pilsētnieku dzīve jūgendstila laikmeta Norvēģijā.

Izstāde būs apskatāma no 10. līdz 29. septembrim Rīgas domes 1. stāva vestibilā, Rātslaukumā 1.

Latvijā

Par skandālu saistībā ar Valsts kontroles atzinumu; vai un kādēļ valsts iestādes izvēlas ar darbiniekiem tiesāties līdz galam, nevis slēgt mierizlīgumu; kādēļ Raivis Kronbergs piekrita kļūt par Valsts kancelejas direktoru; vai viņš cer nenonākt premjera vai viņa biroja nežēlastībā; ko tauta gaida no valsts pārvaldes un Valsts kancelejas direktora – “Neatkarīgās” intervija ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais