Baltajā naktī valdīs urbānie džungļi, bezmiegs un garā pupa

Aptuveni 200 pašmāju un ārvalstu mākslinieki šodien Rīgā pulcēsies uz mūsdienu kultūras forumu Baltā nakts 2010, kurā ikvienam būs iespēja bez maksas vērot vairāk nekā 50 mākslas un kultūras projektu. No pulksten 19 līdz pusnaktij radošo performanču rīkotāji aicinās tajās iesaistīties apmeklētājus.

"Baltās nakts norises šogad koncentrēsies vairākos Rīgas rajonos – Spīķeros, VEF korpusos, Andrejsalā un Klusajā Rīgas centrā, Vecrīgā, Miera ielā un aktīvajā Rīgas centrā. Projektu vidū būs skaņas un ekoinstalācijas, akcijas, mūzikas projekti, kino brīvā dabā un telpās, izstādes, performances un ļoti daudzas iespējas apmeklētājiem pašiem iesaistīties norisēs un darbībās, būt par daļu no Baltās nakts," naksnīgos kultūras plānus atklāj Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes vadītāja Dzidra Šmita.

Tā interesants notikums solās būt Raudu koris, kurš muzicēs dažādās vietās. Pirmais Raudu koris radās 2005. gadā Helsinkos, kad kādā aukstā ziemas dienā divi mākslinieki devās pastaigā pa pilsētu. Iespējams, tieši lielā sala dēļ viņi pastaigu beidza ar diskusiju par to, kā lielo enerģijas daudzumu, ko cilvēki patērē, lai sūdzētos, varētu pārvērst par ko citu.

"Cilvēka dabā ir būt neapmierinātam, un Raudu koris ir veids, kā šo neapmierinātību pārvērst radošā enerģijā. Ikdienišķās sūdzības pārtop kopīgi sacerētā kora dziesmā, kam, izrādās, piemīt arī terapeitisks efekts," uzskata organizatori.

Savukārt Miera ielā, kur atrodas saldumu fabrikas Laima ražotne, tās brandmūris no pelēcīgi tumšas sienas kļūs par vides mākslas projektu Mīlestības siena. 11. novembra krastmalā no puķupodiem veidos garo pupu, Kultūras koledžā sabiedriskais transports būs daļa no urbānajiem džungļiem, bet Spīķeros – mūsdienu mākslas izstāde Bezmiegs.

Baltā nakts ir Eiropas galvaspilsētu Briseles, Madrides, Parīzes, Rīgas un Romas kopīga projekta Eiropas Baltās naktis sastāvdaļa. Šis kopprojekts paredz, ka katras dalībpilsētas programmā tiek iekļauts kādas citas partnerpilsētas aktuāli strādājoša mākslinieka mākslas darbs. Balto nakšu stafeti Eiropā pārņēmušas arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valleta.

Svarīgākais