Avārijas seku likvidēšanai Nacionālajā bibliotēkā nepieciešami 78 000 latu

Neatliekamiem tehniskiem un saimnieciskiem izdevumiem avārijas seku novēršanai Latvijas Nacionālās bibliotēkā būs nepieciešami aptuveni 78 000 latu, ko Kultūras ministrija lūgs valdību piešķirt no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, aģentūru LETA informēja kultūras ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Elīna Bīviņa.

Galīgā summa vēl tiks precizēta, taču aptuveno aprēķinu pamatā ir bibliotēkas ekspertu un AS "Valsts nekustamie īpašumi" aplēses par to, kādi darbi ir jāveic steidzami, lai bibliotēka varētu funkcionēt un apkalpot lasītājus.

Avārijas situācija bibliotēkā ir aktualizējusi jautājumu arī par citu kultūras iestāžu telpu tehnisko stāvokli, piemēram, ugunsdrošības jautājumiem, taču tas ir komplekss jautājums, par ko Kultūras ministrija gatavos informāciju un piedāvās risinājumus.

Tehniskajos un saimnieciskajos izdevumos, kuriem tiks prasīti 78 000 latu, ietilpst izmaksas par norobežojošas sienas izbūvi, lai no Krišjāņa Barona ielas ēkas piebūves, kurā iebruka grīda, bibliotēkas telpās nenāktu mitrums, par šīs ēkas pamatu nostiprināšanu, tāpat neatliekami ir jāsaremontē skurstenis un jumts bibliotēkas telpās Anglikāņu ielā. Savukārt bibliotēkai ir jāiepērk plaukti un jāsagatavo telpas aptuveni 80 000 grāmatu izvietošanai.

Ārārtas situācijas risināšanā ar savu profesionālu atbalstu ir gatavi piedalīties privātuzņēmēji. Kultūras ministrijā ir vērsies, piemēram, Šveices loģistikas uzņēmums SIA "Kuehne + Nagel", kas piedāvājis bez maksas pārvest grāmatas. Pateicoties šai iniciatīvai, kopējās avārijas seku novēršanas izmaksas iespējams samazināt par aptuveni 4 000 latu.

AS "Valsts nekustamie īpašumi" atzinumos par bibliotēkas lietošanā esošo ēku Krišjāņa Barona ielā un Anglikāņu ielā tehnisko stāvokli atzīts, ka tās ir ļoti nolietotas, taču, veicot uzlabojumus, abas ēkas var turpināt izmantot bibliotēkas vajadzībām līdz jaunās ēkas uzbūvēšanai. Pretēji iepriekš izskanējušajām bažām par iespējamu avārijas situāciju telpās Anglikāņu ielā, eksperti secinājuši, ka ēkas konstrukcijas ir pietiekami stabilas, lai kādu laiku vēl kalpotu un ārkārtas situācija neveidotos.

Jau ziņots, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galvenajā grāmatu krātuvē Rīgā, K.Barona ielā un Elizabetes ielas stūrī, 18.jūnijā ielūza grīda un aptuveni 1200 ārzemju literatūras jaunākās un lasītāju vispieprasītākās grāmatas iekrita pagraba stāvā.

Svarīgākais