Pie Brīvības pieminekļa šodien skatītājus priecēs pūtēju orķestru defilē

Šodien plkst.12 pie Brīvības pieminekļa ikvienu garāmgājēju priecēs Latvijas skolēnu pūtēju orķestru defilē programmas, aģentūru LETA informēja skolēnu dziesmu svētku Komunikācijas darba grupas vadītāja Aiga Ozoliņa.

Savukārt Vērmanes dārzā arī šodien no plkst.9 līdz plkst.21 darbosies amatnieku darinājumu tirgus un amata prasmju demonstrējumi. Būs skatāma mākslas konkursa "Tērpies zaļāk" novadu laureātu tērpu skate, notiks kokļu mūzikas koncerts, Berlīnes deju studijas "Step by step" priekšnesumi, Bonnas Katoļu ģimnāzijas meiteņu kora koncerts, profesionāli tehnisko skolu tautas deju ansambļu koncerts, amatnieku modes un frizūru šovs un koncerts "Tā ir mana dziesma".

Rīgas Kongresu namā notiks divi Mūsdienu deju koncerti - plkst.12 un plkst.19 -, kuros būs redzama 41 spilgta un oriģināla horeogrāfija, kas papildinās laiku un telpu ar efektīvām video vizualizācijām. Mūsdienu deju koncerts sastāvēs no 41 oriģinalhoreogrāfijas, kas pārstāvēs dažādus mūsdienu dejas žanrus - šova, hip-hop, ielu, laikmetīgā, džeza, breika deju, improvizācijas.

Ekspresīvajā un vērienīgajā iestudējumā dejos kolektīvi no Rīgas, Jelgavas, Bauskas, Madonas, Daugavpils, Tukuma, Valmieras pilsētām, kā arī Salaspils, Rojas, Liepājas, Mālpils, Cēsu, Ropažu un Krimuldas novadiem.

Tautasdziesma oriģinālmelodijas un dažādu komponistu apdares klausītājiem skanēs tautas mūzikas koncertā "Saule sēja sidrabiņu" plkst.18 Rīgas Latviešu biedrības namā. Šeit skanēs arī sadarbībā ar komponistu Valtu Pūci tapušais jaunais skaņdarbs "Saule sēja sidrabiņu" vokālistiem, vokālajiem ansambļiem, koklētāju ansambļiem un kapelām. Piedalās Pūces Etnogrāfiskais orķestris. Koncerta režisore Inga Cipe, māksliniece un scenogrāfe - Rita Missūne. Koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents Jānis Grigalis.

Plkst.20 Rīgas Tehniskajā universitātē, stāstot anekdotes un lustīgi muzicējot, notiks folkloras kopu koncerts "Es mācēju, es mācēju, ko tie citi nemācēja, jeb kā meža sauc, tā atskan!". Koncerta veidošanas pamatā ir tradīcijas apgūšana, pārmantošana un tālāk nodošana, balsis un atbalsis, vieduma vienkāršība un bērnības dabiskums, jaunības aizrautība un dzīves pieredzes smalkums, gudrība un intuīcija, individuāla izaugsme un pilnveidošanās, saskaņas meklējumi un dažādas saskaņas zīmes - saskanīga dziedāšana, iejūtīga saspēle, stāstīšana un klausīšanās, jokošana un apdziedāšanās, sadancošana. Šeit varēs vērot folkloras konkursu "Teci, teci valodiņa", "Anekdošu virpulis", "Dziesmu dziedu, kāda bija", "Vedam danci" un "Klaberjakte" laureātus. Koncerta scenāriju un režiju veidojusi Māra Mellēna.

Kā ziņots, X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalās 30 975 dalībnieki, kuri pārstāv 1305 kolektīvus. Starp svētku dalībniekiem ir 12 687 koristi, 13 760 tautas deju dejotāji un 4528 citu skolu interešu izglītības kolektīvu dalībnieki.

Svētkus organizē Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centrs.

Pirmo reizi svētku vēsturē tie iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010.-2011.gadam, atzīmējot skolu jaunatnes svētku 50.gadadienu un to nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā.

Svarīgākais