Jura Soikana piemiņas izstāde

Rīt pulksten 17.30 klasiskās mākslas galerijā Antonija (Rīga, Brīvības iela157) tiks atklāta plaša mākslinieka Jura Soikana 90. jubilejai veltīta izstāde.

Tajā būs apskatāmi darbi, kas tapuši pirms Otrā pasaules kara posmā Latvijā, gan vēlākajos gados – trimdā Vācijā. Juris Soikans bija ļoti daudzveidīgs personība mākslā– gan pēc stila, gan satura un tehnikas. Viņš darbojās dažādās vizuālās mākslas jomās, rakstījis kritiku, esejas par mākslu un mākslas teoriju, skolas gados komponējis. Ap 1972. gadu Juris Soikāns savā glezniecībā pievērsās modernisma paņēmienos balstītām dabas stilizācijām. Viņš uzskatīja, ka tās atspoguļo kibernētisko estētiku. Mākslinieks pieņēma «maģiskā reālisma» apzīmējumu, numurēja darbus «Maģiskais reālisma», posma darbi arī būs apskatāmi šajā izstādē.

Lai gan Jura Soikana dzīves lielākā daļa aizritēja Vācijā, viņš bija viens no tiem trimdas latviešu māksliniekiem, kas ne vien piedzīvoja neatkarības atjaunošanu, bet arī aktīvi darbojās Latvijā. Kopš 1990. gada līdz pat savai aiziešanai mūžībā (1995. gada 15. novembrī) Juris Soikāns strādāja par viesprofesoru LU, RTU, LKA, LMA. Piebilstams, ka vairāki mākslinieka darbi atrodas Vācijas zemju valdību īpašumā, prezidenta pilī Villa Hammerschmidt, kā arī Vācijas, Šveices, Zviedrijas un Latvijas mākslas muzejos un privātās mākslas kolekcijās. Izstāde galerijā Antonija būs skatāma līdz 6. augustam.

Svarīgākais