Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

VĒRTS APMEKLĒT. Ko stāsta dzelzceļa stacijas?

GATAVOJOTIES uzņēmuma Latvijas dzelzceļš 100. jubilejai, tiek rīkoti dažādi informatīvi un izklaidējoši pasākumi. Antropoloģes Elīna Kursīte un Liene Millere pat devās deviņu mēnešu garā ekspedīcijā, apbraukājot teju 220 dzelzceļa staciju un dzelzceļnieku kazarmas, dokumentējot dzelzceļa ēku, līniju un to cilvēku dzīvi, kuri šīs stacijas sauc arī par savām mājām. Pirmie dzelzceļi Latvijas teritorijā tika būvēti 19. gadsimta vidū, bet daudz kas mainījās pēc Latvijas Republikas proklamēšanas, un 1919. gada 5. augustā darbu sāka Dzelzceļu virsvalde, kas vadīja uzņēmumu Latvijas valsts dzelzceļi © Publicitātes foto: Elīna KURSĪTE

Šodien Dzelzceļa muzejā tiks atklāta izstāde Nākamā pietura – mājas, uzreiz pēc tās notiks Urbānie dārza svētki.

Izstādē Nākamā pietura - mājas, kas stāsta par dzelzceļa ēku un līniju dzīvi, kādreizējo pasažieru ēku un dzelzceļnieku kazarmu jaunais liktenis iemūžināts fotogrāfijās, stāstos un audio ierakstos. Pirms izstādes izveides antropoloģes Elīna Kursīte un Liene Millere devušās deviņu mēnešu garā ekspedīcijā, apbraukājot teju 220 dzelzceļa staciju un dzelzceļnieku kazarmas, mēģinot izzināt, kas ar šīm celtnēm ir noticis. Vai tajās kāds dzīvo un kā dzīvo? Ekspedīciju laikā Elīna fotogrāfijās, bet Liene stāstos dokumentēja dzelzceļa ēku, līniju un to cilvēku dzīvi, kuri šīs stacijas sauc arī par savām mājām.

Pēc izstādes atklāšanas muzejā notiks intelektuāli izklaidējošs pasākums - Urbānie dārza svētki, un to tēma ir dzelzceļš kino, arhitektūrā un mākslā. Svētku ietvaros paredzētas lekcijas un īpaši muzikāli priekšnesumi. Ar priekšlasījumiem uzstāsies Nacionālā kino centra vadītāja kinokritiķe Dita Rietuma, režisors Jānis Putniņš, arhitekts Uldis Lukševics, kultūras fenomenu kritiķis Vents Vīnbergs, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja, mākslas zinātniece Astrīda Rogule un multimediālā māksliniece Rasa Šmite. Pirms katras lekcijas tiks sniegti īpaši muzikāli priekšnesumi, sniedzot ieskatu katrā no tēmām. Uz divām skatuvēm būs iespēja dzirdēt arī vairāku muzikālo apvienību izpildījumu - uzstāsies klavieru kvartets Quadra, Vestards Šimkus, Elizabete Balčus, Reinis un Maija Sējāni, grupa Ezeri un Rīgas modes, kā arī DJ Platons Buravickis.

Darbosies radošās darbnīcas mazākajiem svētku apmeklētājiem, kā arī būs iespēja piedalīties foto orientēšanās sacensībās.

Šogad uzņēmums Latvijas dzelzceļš svin savu 100 gadu jubileju.