Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Iepazīsti literāras pastaigas pa Rīgu!

© F64 Photo Agency

Pastaigas ar mērķi kļūst arvien populārāks vietējā tūrisma veids. Apkārtnes izzināšanai var būt dažādi virsuzdevumi un iedvesmas avoti, un viens no tiem – literatūra.

Rīgas Centrālā bibliotēka aizsāk jaunu projektu - Literārās pastaigas. Projekts tapis Latvijas valsts simtgades projektā un veltīts vairāku latviešu autoru daiļradei. Izveidoti pieci maršruti dažādās vietās valsts galvaspilsētā. Projekta īstenotāji sola, ka šis būs ilglaicīgs piedāvājums, ne vienreizējs projekts, gatavojoties valsts simtgadei. Izstrādātie maršruti balstīti uz latviešu literātu tekstiem, bet ir arī bibliotekāru savākti novadpētnieciska rakstura materiāli, kuros nozīmīga loma ir pilsētvidei un tieši konkrētajai apkaimei raksturīgajam kolorītam.

Ekskursija Kur mīt Rīgas lauvas? aicina skolas vecuma bērnus ieskatīties ievērības cienīgu pilsētas centra vizuālo objektu, kā arī parku un dārzu vēsturē. Savukārt ekskursija Atklāj Sarkandaugavu! vairāk domāta skolas vecuma bērniem un izstrādāta kā kvests, kura gaitā tiek aplūkoti apkaimes svarīgākie dabas, arhitektūras un mākslas objekti un lasīti fragmenti no dažādām grāmatām. Kvesta centrālā tēma ir Aivara Neibarta personība un daiļrade. Jāņa Grīziņa un Vārnu ielas republikāņu staigāto ielu portretējumam veltīta novadpētniecības materiālos balstītā ekskursija Pa Jāņa Grīziņa «Vārnu ielas republikas» literāro varoņu pēdām. Savukārt Pārdaugavas izzinātājiem varētu būt interesanti šo pilsētas rajonu izstaigāt ekskursijā Zigmunda Skujiņa Pārdaugava - tajā būs iespējams redzēt ielas, kurās audzis pazīstamais rakstnieks. Ar vairāku aizsargājamu ozolu un latviešu kultūras darbinieku gaitu ģeogrāfiju iepazīstinās pastaiga Šampēterī zīles krīt.

Projekta veidotāji atzīst, ka literārās pastaigas domātas tiem, kas Rīgas un tās apkaimju vēsturi un arhitektūru grib iepazīt no dažādu latviešu autoru skatupunkta un šos maršrutus vēlēsies iziet bibliotekāra vadībā.