Rīgas svētkos dominēs teātris, sports un mūzika

Rīgas svētkos, kas šogad notiks no 16.augusta līdz 18.augustam, dominēs teātra, sporta un mūzikas aktivitātes, lai katrs svētku dalībnieks plašajā pasākumu programmā varētu atrast sev ko tīkamu, šodien preses konferencē pastāstīja svētku rīkotāji.

Svētku galvenās norises vietas būs 11.novembra krastmala, Vērmanes dārzs un šodien atklātais Spīķeru kvartāls. Piektdien, 16.augustā, jau no plkst.15 Spīķeros atdzīvosies mūsdienu "sadzīves mūzikas" telpa, kur skanēs kantrī, ziņģes, šlāgeri, melodiskā ikdienas popmūzika, no plkst.17 līdz 19 notiks sadziedāšanās kopā ar Arvīdu Platperu, kam sekos īru dejas, spēles, viktorīnas, bet no plkst.20 līdz 23 notiks zaļumballe kopā ar grupu "Sestā jūdze" un līnijdejotājiem.

Bastejkalnā piektdien no plkst.16 līdz 17.30 notiks Ostas svētki, kuru laikā mazie skatītāji tiek aicināti svinēt Kaķīša Laķīša dzimšanas dienu, savukārt no plkst.16 līdz 18 Mazajā Ģildē notiks svinības par godu zelta kāzu jubilāriem.

Arēnā Rīga 16.augustā no plkst.18 līdz 20.30 notiks grupas "Bi-2" un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts, uz kuru biļetes jāiegādājas iepriekš "Biļešu servisa" kasēs, bet no plkst.21 līdz 22.30 laukumā pie Brīvības pieminekļa notiks brīvdabas opermūzikas koncerts "No Kurzemes Hercoga līdz Vāgneram". Savukārt uz AB dambja no plkst.21 līdz 2 naktī norisināsies 13.Starptautiskais laikmetīgās un videomākslas festivāls "Ūdensgabali", kura programma šogad tapusi sadarbībā ar Japānas Mediju mākslas festivālu.

Tikmēr Lucavsalā Rīgas svētki sāksies ar Rīgas kausa izcīņu pludmales volejbolā vīriešiem. Sacensības sāksies 16.augustā no plkst.18 līdz 20 un turpināsies sestdien, 17.augustā, no plkst.9 līdz 18. Komandas šīm sacensībām var pieteikties līdz 15.augusta plkst.18 pa e-pastu "beachz@inbox.lv", bet par dalību būs jāmaksā 10 lati.

Sestdien, 17.augustā, 11.novembra krastmalā no plkst.13 visu dienu risināsies svētku programma "Teātru parāde", kas sāksies ar divas stundas ilgu starptautisko seno spēkratu salidojumu "Rīga retro 2013". Parāde pēc tam pārcelsies uz pilsētas centrālo daļu un Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju. Pēc izstādes 11.novembra krastmalā sāksies horeogrāfes Litas Beires deju uzvedums "Dvēseles stīgas" ar Raimonda Paula mūziku un Latvijas ielu vingrotāju paraugdemonstrējumi, pēc tam notiks Rīgas skaistāko suņu parāde un no plkst.18 uzstāsies nepieradinātā folka orķestris, kam sekos koncertuzvedums "Mēs neapstāsimies!".

Viens no krāšņākajiem pasākumiem 11.novembra krastmalā sestdien būs Francijas ielu teātra trupas "Transe Express" uzstāšanās. Trupas izrādes sevī ietver pārsteidzošu mūzikas, teātra, vizuālo mākslu, akrobātikas un milzu instalāciju apvienojumu, kas ļāvis "Transe Express" izpelnīties atzinību visā pasaulē. No Kaļķu ielas sākuma līdz 11. novembra krastmalai Rīgas svētku svinētājiem būs iespēja vērot krāšņas milzu lelles, klausīties hipnotizējošās melodijās, doties līdzi ekstravaganto bundzinieku spēlētajam maršam trīs priekšnesumos - "Bundzinieki", "Lielās lelles" un "Mobilie vīriņi".

Visu sestdienu no plkst.9.30 līdz 18 Daugavā starp Vanšu tiltu un pasažieru ostu notiks Rīgas kauss burāšanā, kas turpināsies arī visu svētdienu, 18.augustu, savukārt starp Vanšu un Akmens tiltu no plkst.11 līdz 17 notiks Latvijas "Match Race" čempionāts, kurā par Rīgas kausu spēkosies augstākā līmeņa burātāju komandas no Igaunijas, Somijas Zviedrijas un Latvijas. Sacensību pusfināls un fināls notiks svētdien, 18.augustā. Tikmēr Rīgas pilsētas kanālā sestdien no plkst.12 līdz 18 risināsies karnevāliska sacensība ar ūdens velosipēdiem "Kanāla regate".

Lidlaukā "Spilve" savukārt visu dienu no plkst.10 līdz 20 notiks Rīgas aviācijas svētki, kuros seši pasaules labākie piloti starptautiskās aerobātikas sacensībās sacentīsies par Rīgas kausu "Riga Elite Aerobatic Master Cup".

Sestdien notiks arī virkne sportisku aktivitāšu - Lucavsalā no plkst.11 līdz 17 notiks veikborda sacensības, kurās spēcīgākie Latvijas sportisti un ārzemju braucēji rādīs aizraujošus trikus uz ūdens aiz laivas, bet no plkst.11 līdz 20 Rīgas centrā, Latgales priekšpilsētā un Zaķusalā norisināsies pilsētas orientēšanās sacensības "Triatel X-Race". No plkst.13 laukumā pie Latvijas Nacionālās operas sāksies Baltijā vērienīgākais brīvdabas diennakts basketbola turnīrs "Krastu mačs", kurā piedalīsies ap 600 rīdzinieku, viņu vidū arī uzņēmēji, politiķi, aktieri un "VEF Rīga" komanda. Sacensības turpināsies līdz svētdienas, 18.augusta, plkst.15.

Sestdiena būs arī ielu mūzikas diena - muzikanti būs sastopami pie Zviedru vārtiem, Torņa ielā, Doma laukumā, Bastejkalnā, Vaļņu ielā, Kaļķu ielā, Audēju ielā, Kalnciema kvartālā un Berga bazārā, kur skanēs visdažādāko stilu mūzika - klasika, kantrī, folklora, dziedošā poēzija, džezs, pops, roks, R&B, blūzs, soul, bērnu mūzika, alternatīvā mūzika, deju mūzika. Lai piedalītos šajos svētkos, muzikantiem jāpiesakās līdz 10. augustam mājas lapā "www.ielumuzika.lv".

Atsevišķa pasākumu programma izveidota Vērmanes dārzam, kur 17.augustā notiks teātra izrādes, radošās darbnīcas, atrakcijas bērniem, paralēli visu dienu notiks "Grāmatu iela" - vairāk nekā 40 izdevēju grāmatu tirdziņi, prezentācijas, tikšanās ar autoriem, savukārt vakarpusē notiks koncerti. Savukārt svētdien, 18.augustā, uz Vērmanes dārza skatuves visas dienas garumā valdīs krāšņa karnevāliska jautrība, humora pilnas Valmieras teātra dziedošo aktieru un pasaulslavenā muzikālās komēdijas kvarteta "MozARTGroup" no Polijas uzstāšanās, kas savās izrādēs pazīstamākās klasiskās mūzikas tēmas apvieno ar cirka, kabarē un teātra elementiem, bet svētdienas vakarā skanēs vieglās un džeza mūzikas programma.

11.novembra krastmalā svētdien, 18.augustā, turpināsies apjomīga "Teātru parāde", kurā būs atvērti četri teātru spēļu laukumi "Četri krēsli". No plkst.12 līdz 12.25 no krastmalas būs vērojams iespaidīgs aviācijas šovs, kura laikā uz galvenās skatuves muzicēs Rīgas Saksofonu kvartets.

No plkst.13 līdz 17.15 lielā skatuve piederēs izrāžu apvienībai "Panna", Ģertrūdes ielas teātrim, Liepājas leļļu teātrim, Dramaturgu teātrim, Liepājas teātrim un aktieru grupai "Aģenti", kā arī no plkst.17 atkārtoti būs vērojami Francijas ielu teātra trupas "Transe Express" lielo leļļu priekšnesumi. No plkst.18.30 krastmalā uzstāsies Polijas muzikālās komēdijas kabarē stīgu kvartets "MozARTGroup", kam sekos Latvijas Nacionālā teātra koncerts "Tikai tā", Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra koncerts "Oskars Stroks Rīgā". Svētku noslēgumā no plkst.21 notiks koncertuzdevums "Lielpilsētas sapņi", bet plkst.22.45 notiks salūts.