Rīgas pils ugunsgrēka seku novēršanas darbi tika turpināti visu nedēļas nogali

© VAS Valsts nekustamie īpašumi

Nedēļas nogalē pēc atļaujas saņemšanas sākt darbus Rīgas pils Svētku zāles zonā būvnieku pilnsabiedrība "SBRE" turpināja ugunsgrēka seku novēršanas darbus un pagaidu jumta konstrukciju izbūvi, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "SBRE" pārstāve Mārīte Straume.

Brīvdienās tika demontētas sadegušās bīstamās jumta konstrukcijas, un šodien plānots pabeigt telpas atbrīvošanu no gruvešiem. Svētku zāles zonā tiek turpināta pagaidu jumta konstrukcijas izbūve un jau trešdien plānots klāt pagaidu jumta segumu, informēja Straume.

Savukārt pils Konventa daļā darbi var tikt sākti uzreiz pēc atļaujas saņemšanas no VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), un atkarībā no darbu gaitas un ekspertu iesaistes tos plānots pabeigt trīs līdz piecu dienu laikā.

"Saskaņā ar VNĪ piektdien solīto rīt paredzēts noslēgt vienošanos ar "SBRE" par ugunsgrēka seku likvidēšanas darbiem un pagaidu jumtu izbūvi," piebilda Straume.

Ugunsgrēka seku likvidācijas darbi atļautajās zonās tika sākti nekavējoties pēc nelaimes, un jau 5.jūlijā tika pabeigts Baltās zāles pagaidu jumts.

Kā ziņots, VNĪ uzdevuši pilnsabiedrībai "SBRE" turpināt Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus, vienlaikus paziņojot, ka tos neapmaksās no valsts līdzekļiem, jo tas būtu jādara būvniekiem vai apdrošinātājiem. VNĪ vērsušies pie "Baltijas apdrošināšanas nama", savukārt pilnsabiedrība "SBRE" - pie "BTA" ar atlīdzības pieteikumiem.

Ugunsgrēkā, kas plosījās naktī uz 21.jūniju, tika izpostīta Rīgas pils 3200 kvadrātmetru platībā.

"SBRE" kategoriski norobežojas no atbildības par ugunsgrēka izcelšanos. Būvnieki norāda, ka ugunsgrēks izcēlies telpās, kurās tiem neesot bijusi piekļuve, kā arī vairākas stundas pēc tam, kad objekta uzraudzība oficiāli tika nodota Militārajai policijai.

Valsts policija par ugunsgrēku sākusi kriminālprocesu.

Latvijā

Iekšējās drošības birojs (IDB) jūlija sākumā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu par uzņēmējdarbības veikšanu bez reģistrēšanas, par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, aģentūru LETA informēja IDB.

Svarīgākais