Jūras dēkaiņu parāde Rīgā

© Oskars Jūra

Pasaulē lielākie, skaistākie un slavenākie burinieki atkal ir Rīgā un, cieši sastājušies Daugavā, četras dienas krāšņos Daugavu, jo regates The Tall Ships Races dalībnieki ir ieradušies Latvijas galvaspilsētā.

Svētdien, 28. jūlijā, viņi turpinās ceļu līdz Polijas ostas pilsētai Ščecinai, kur 6. augustā starptautiskā regate noslēgsies, izvijusies no Orhūsas pilsētas Dānijā un pirms pieturvietas Rīgā piestājusi Somijas galvaspilsētā Helsinkos.

Iepriekšējā starptautiskajā regatē pirms desmit gadiem Rīga tika atzīta par vislabāko ostu. Šogad četras dienas gan regates dalībniekiem, gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem tiks piedāvāta ļoti plaša sporta un atpūtas programma. Nacionālie bruņotie spēki sola demonstrēt helikopteru.

Uz burinieku klāja gribēsies uzkāpt pat tie, kuri ar ūdeni un peldēšanu ir uz jūs. Apskatīt varēs visus – vairāk nekā 100 – buriniekus un jahtas, kas pietauvosies Daugavas malā, Andrejostas un Andrejsalas līcī, bet uzkāpt un izstaigāt tikai pārdesmit lielos buriniekus, to skaitā vienu no pasaulē lielākajiem – Kruzenshtern no Kaļiņingradas. Salīdzinoši nesen uzbūvētais burinieks Götheborg ir lielākais koka burinieks pasaulē, un tā interjers veidots pēc 18. gadsimta burukuģu paraugiem. Skatītājiem būs ļauts nokļūt arī uz tā. Uz buriniekiem varēs viesoties, tiklīdz no tiem tiks nolaisti trapi, bet ar pastāvēšanu rindā gan būs jārēķinās.

Katru dienu regates norises vietā – teritorijā pie Rīgas Pasažieru termināļa – uz lielās skatuves uzstāsies mūziķi, un pirmie uz skatuves kāps jau šovakar pulksten 19, bet divas stundas vēlāk Daugavmalu piedziedās grupa Pērkons.

Piektdien Kronvalda parka teritorijā visu dienu varēs līksmot, izklaidēties un atbalstīt regates dalībniekus Rīgas brīvostas festivālā, kas sāksies pulksten 11. Līdz pulksten 12 notiks festivāla atklāšana un Kanāla regates komandu gājiens. Šoreiz sportiski izklaidējošajā, tradicionālajā Kanāla regatē savu māku irties pa seklākiem ūdeņiem rādīs starptautiskās regates dalībnieki. Skatītājus izklaidēs mūziķi un dzejnieki, būs arī speciāla programma bērniem. Būs ko darīt arī aktīvās atpūtas cienītājiem – viņi varēs izmēģināt spēkus un māku klinšu kāpšanā, sumo cīņā un citās ne mazāk adrenalīnu raisošās nodarbēs. Pulksten 18 sāksies regates karsējmeiteņu čempionāts, bet stundu vēlāk uz skatuves kāps Latvijas popmūziķi.

Sestdienas iespaidīgākais pasākums solās būt regates komandu parāde, kurā varētu iziet pat 3000 dalībnieku. Pulksten 12.30 gājiens sāksies Eksporta ielā, virzīsies pa 11. novembra krastmalu, pagriezīsies uz Rātslaukumu un pa Kaļķu ielu un Raiņa bulvāri nonāks līdz Kongresu namam. Tur notiks komandu apbalvošanas ceremonija. Ievērojot jūrasbraucēju tradīciju, pulksten 21.45 sāksies ekumēniskais dievkalpojums Doma baznīcā, lai aizlūgtu par visiem, kas iet jūrā. Šoreiz regatē piedzīvots arī zaudējums – stiprā vējā jūrā nogrima viens no skaistākajiem starptautiskās regates kuģiem – 1897. gadā būvētais 24 metrus garais burinieks Wyvern no Norvēģijas. Sestdienas nakts pārsteigumam jābūt uguņošanai, kas sāksies pulksten 22.45.

Svētdien, 28. jūlijā, burinieki atvadīsies no Rīgas, cits aiz cita aizslīdot buru parādē. Visi burinieki un jahtas uz Ščecinu dosies ar paceltām burām un pa Daugavu virzīsies lēnām. Tos varēs vērot no pulksten 11.30 līdz 13.30 no Vecrīgas līdz pat Vecdaugavai. Ieteicamās parādes skatīšanās vietas ir Voleru iela un Voleru stāvlaukums, stāvlaukums Matrožu ielā 15 (tur par auto novietošanu būs jāsamaksā lats) un Mangaļsalas mols.