Rīgā atklās Paula Valdena ielu

Piektdien, 26.jūlijā, plkst.9 Ķīpsalā, atzīmējot pasaulslavenā ķīmiķa un bijušā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektora Paula Valdena 150.jubileju, svinīgi tiks atklāta viņa vārdā nosauktā iela, kas atrodas Kurzemes priekšpilsētā, starp Zunda krastmalu un Ķīpsalas ielu.

Svinīgajā ielas atklāšanas pasākumā piedalīsies Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš un Paula Valdena mazdēls Erkki Hollo.

Pauls Valdens (1863-1957) bija dižākais no latviešu izcelsmes zinātniekiem - ķīmiķiem, kurš septiņas reizes nominēts Nobela prēmijai, dinamiskās stereoķīmijas un neūdens šķīdumu elektroķīmijas pamatlicējs. 2011. gadā P. Valdenam tika piešķirta Amerikas Ķīmijas biedrības plakete "Citation for Chemical Breakthrough Award" (Ķīmiķu domāšanas pavērsiena citējuma balva) par "Valdena apgriezenības" atklāšanu 1896.gadā.

1889.gadā P. Valdens absolvējis Rīgas Politehnisko augstskolas (RPA) Ķīmijas tehnoloģijas nodaļu, kurā strādājis kā mācībspēks (asistents, docents un profesors) līdz 1919.gadam. 1900.gadā piedalījies RPI Ķīmijas fakultātes ēkas projektēšanā un iekārtojis laboratorijas. Valdens bija RPI rektors - vienīgais, kurš šajā amatā bijis divreiz (1902-1905; 1916-1918). 2011.gadā P. Valdens ievēlēts par RTU Goda biedru (post mortem).

Atgādinot Valdena darbu nozīmību, UNESCO viņa jubileju iekļāvusi 2013.gada svinamo dienu kalendārā līdzās tādām izcilām personībām kā Klods Debisī, Džuzepe Verdi, Mārtins Luters Kings, kā arī Rūdolfs Blaumanis un Jāzeps Vītols.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar RTU, Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, Rīgas pilsētas pašvaldību, Valmieras pilsētas pašvaldību, Pārgaujas novada pašvaldību un Ungurmuižas muzeju rīko pasākumu sēriju ne tikai Rīgā, bet arī Valdena dzīves un darba vietās - Valmierā, kur arī tiks atklāta P. Valdena iela, kā arī Rubenē, Rozulā, Ungurmuižā.

Latvijā

Šā gada 7. septembrī Latvijas teritorijā ieklīdušo (vai tomēr testēšanas nolūkā iesūtīto?), gandrīz 100 kilometrus nolidojušo un Gaigalavas pagastā nokritušo Krievijas dronu “Shahed”/”Geranja” var uztvert gandrīz kā augstāku spēku sūtītu zīmi lāča ziemas miegā guļošajai Latvijas aizsardzības sistēmai.

Svarīgākais