Pašvaldībai nav līdzekļu dižkoku aprūpei

© Jānis Tereško

Nolūstot ozolam, Rīgā, Georga ielā 6, sagandētas desmit automašīnas. Automašīnu īpašniekiem nodarītā skāde tiks atlīdzināta, ja tie saviem spēkratiem ir iegādājušies KASKO apdrošināšanu, taču notikums atklājis vājās vietas pilsētas koku apsaimniekošanā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests signālu par nokritušo ozolu saņēma agrā trešdienas rītā. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka milzīgs ozols pārkritis pār desmit automašīnām, tajā skaitā ātrās medicīniskās palīdzības busiņam. Par laimi, neviens cilvēks necieta, jo ātrās palīdzības ekipāžas mediķi bija tikko iegājuši mājā pie pacienta, bet auto vadītājs paspējis nogulties uz mašīnas grīdas, tādējādi izvairoties no iespējamajām traumām.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša Neatkarīgajai pastāstīja, ka negadījumā cietusi tikai pati automašīna un tās dārgais aprīkojums ticis dabas spēku saudzēts. Arī ātros izsaukušajam pacientam nav bijis jāgaida, līdz atbrauc cits auto, lai varētu sirdzēju hospitalizēt. Rezerves braucamais ieradies vēl laikā, kad pacientam sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Apdrošināšanas sabiedrības BTA klientu centrā Neatkarīgajai paskaidroja, ka katrs cietušā auto īpašnieks, ja ir iegādājies KASKO apdrošināšanu, saņems kompensāciju, jo šī apdrošināšanas polise garantē arī dabas stihiju nodarītā posta atlīdzināšanu.

Negadījuma kontekstā problēmas atklājas faktā, ka nokritušais ozols, kurš pēc visiem parametriem ierakstāms (nezināmu iemeslu dēļ tas nav noticis) valsts dižkoku sarakstā, nav atradies ne apkārt esošo māju apsaimniekotāja, ne Rīgas dārzu un parku atbildības zonā. Koks līdz trešdienas rītam, neviena netraucēts, audzis uz pašvaldības zemes, bet atšķirībā no apsaimniekotāja un Rīgas dārziem un parkiem Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijai nav nedz resursu, nedz pienākuma apsekot tās teritorijā augošos kokus.

«Mums vispār nav speciālistu, kas varētu veikt koku apsekošanu. Mēs reaģējam uz iedzīvotāju zvaniem un pēc tam vēršamies atbildīgajās institūcijās, bet par šo koku nekādas sūdzības nav bijušas,» saka Pārdaugavas izpilddirekcijas Teritorijas apsaimniekošanas un attīstības nodaļas vadītāja Tatjana Židele.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais