Rīgas sociālajam budžetam šogad prasīs papildu 200 000 latu

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja šodien nolēma tuvākajos pašvaldības budžeta grozījumos lūgt papildu 180 000 latu pašvaldības bērnunamu un līgumorganizāciju darbības nodrošināšanai, kā arī gandrīz 20 000 Rīgas sociālā aprūpes centra pieaugušajiem "Gaiļezers" darba nodrošināšanai, informēja komitejas pārstāvji.

"Ekonomiskās nestabilitātes apstākļos pieaudzis to vecāku skaits, kuri pienācīgi nerūpējas par saviem bērniem. Viņu atbildība šādās situācijās gulstas uz pašvaldības pleciem. Problēma jārisina gan ar pašvaldības un līgumorganizāciju bērnunamu, gan ar alternatīvo bērnu aprūpes veidu, tostarp audžuģimeņu, aizbildņu un citu palīdzību. Bērnus jāaudzina, viņiem jārada nepieciešamie apstākļi dzīvošanai, mācībām un atpūtai. Viņiem līdzās jābūt zinošiem un mīlošiem pieaugušajiem," norāda Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa.

Komitejas rīcībā esošie dati liecina, ka šā gada pirmajā pusgadā palielinājies bērnu skaits, kurus nepieciešams ievietot Rīgas bērnunamos un līgumorganizācijās, tāpēc nepieciešams finansējums gan bērnu uzturēšanai, gan personāla pārkvalificēšanai, gan ārštata darbinieku pakalpojumu apmaksai.

70 000 latu nepieciešami, lai nodrošinātu aprūpi līgumorganizācijās 37 bērniem, kuru vecākiem šogad atņemtas aprūpes tiesības. Viena bērna uzturēšanās bērnunamā izmaksā vidēji 12 latu dienā.

Vēl 76 642 latus plānots lūgt ārštata speciālistu piesaistīšanai darbā ar bērniem, kuriem ir smagi veselības stāvokļi un citi sarežģījumi. Daļu no šīs summas plānots izmantot arī esošo speciālistu pārkvalificēšanai, lai nodrošinātu bērnu brīvā laika organizēšanu un to vispusīgās vajadzības.

Savukārt papildu 33 764 lati nepieciešami bērnunamu bērnu uzturēšanas izdevumu segšanai - apģērba, medikamentu, optisko briļļu, autiņbiksīšu un citu preču iegādei, kā arī mašīnu remontam, lai nodrošinātu bērnu pārvadājumus uz skolām, bērnudārziem, medicīnas iestādēm.

Sociālo jautājumu komiteja pieļauj, ka šā gada budžeta grozījumos papildus būs nepieciešams finansējums arī sociālās aprūpes un invalīdu transporta pakalpojumu nodrošināšanai, jo, neskatoties uz to, ka šā gada pirmajā pusgadā sociālo pabalstu saņēmēju skaits Rīgā samazinās, turpina pieaug cilvēku ar invaliditāti un pensionāru invalīdu skaits, līdz ar to arī viņiem nepieciešamo pakalpojumu daudzums.

Rīgas domes apkopotie dati liecina, ka 2010.gadā ar Rīgas bāriņtiesas lēmumu aprūpes tiesības atņemtas 232 personām, savukārt 2012.gadā 403 personām.

Svarīgākais