Vecrīgā nepieciešams ūdens cauruļvadus nomainīt ar diametrā lielākām caurulēm

Lai turpmāk tādu ugunsgrēku kā Rīgas pilī dzēšana būtu operatīvāka, Vecrīgā nepieciešams esošos cauruļvadus nomainīt ar diametrā lielākām caurulēm, kas nodrošinātu lielāku ūdens daudzuma padevi ugunsgrēka dzēšanai, uzskata Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš.

VUGD iepriekš informēja, ka sākotnēji ūdens pils ugunsgrēka dzēšanai tika ņemts no autocisternām, kas drīz vien iztukšojās. Tikmēr VUGD darbinieki bija uzstādījuši šļūtenes, lai ūdeni varētu ņemt tieši no Daugavas, taču dienesta rīcībā esošā sūkņu stacija ir ļoti veca un tā saplīsa. Vienlaikus ūdens tika ņemts no pils tuvumā esošajiem hidrantiem, taču tajos nav pietiekami liela spiediena.

Vēlāk pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" reaģējot uz izskanējušo informāciju, ka hidrantos nav bijis pietiekama ūdens spiediena, nākamajā dienā apsekojusi hidrantus pils tuvumā, taču nekādas nepilnības to darbībā neesot konstatētas.

Tagad VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš norāda, ka Rīgas pils ugunsgrēka dzēšanai nepieciešamais ūdens daudzums bija lielāks, nekā to spēj nodrošināt tuvumā esošais ūdensapgādes tīkls. Sniegtā informācija par nepietiekamo ūdens spiedienu nav pārmetums "Rīgas ūdenim", aģentūrai LETA pavēstīja VUGD preses pārstāve.

Situācijas uzlabošanai ir nepieciešama esošo cauruļvadu nomaiņa ar diametrā lielākām caurulēm, kas līdz ar to nodrošinātu lielāka ūdens daudzuma padošanu ugunsgrēka dzēšanai, uzskata Āboliņš.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, visvairāk cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis.

Ugunsgrēks varētu būt izcēlies Kastelas daļā. Ugunsgrēkā ir daļēji cietušas Kastelas daļas, austrumu piebūves daļas un priekšpils daļas bēniņu, jumta konstrukcijas. Visvairāk ir cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis.

Tāpat ugunsgrēka radīti bojājumi ir Svētku zāles jumta daļā. Pārējās telpas ugunsgrēks nav skāris, bet konstrukcijas ir samērcētas dzēšanas procesā.

Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā.

Ugunsgrēka iemeslu skaidrošanā tika piesaistīti arī eksperti no Lietuvas.

Latvijā

Iekšējās drošības birojs (IDB) jūlija sākumā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu par uzņēmējdarbības veikšanu bez reģistrēšanas, par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, aģentūru LETA informēja IDB.

Svarīgākais