Nepieciešamības gadījumā MK lems par līdzekļu piešķiršanu Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšai

Finanšu ministrija ir sniegusi nepieciešamās konsultācijas Kultūras ministrijai par iespējamo līdzekļu pārdali un nepieciešamās informācijas sagatavošanu, ja, novērtējot situāciju naktī degušajā Rīgas pilī, būs vajadzīgs izmantot līdzekļus neparedzētiem gadījumiem.

Gadījumā, ja tas būs nepieciešams, valdība skatīs iespēju piešķirt līdzekļus, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Lelde Kaunese.

Ministrijas pārstāve informēja, ka VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vadība nekavējoties informēja un turpina informēt Finanšu ministriju par aktuālo situāciju ar Rīgas pili. "Pašlaik tiek veikti nepieciešamie darbi, lai risinātu steidzamākās problēmas, bet detalizētāka situācijas analīze tiks veikta nākamajā nedēļā," informēja Kaunese.

Kā ziņots, vakar vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, kas izpostījis 3200 kvadrātmetrus lielu platību. Ugunsgrēkā cietušas gandrīz visas lielākās Rīgas pils zāles.

Rīgas pils kompleksa telpās atrodas arī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Rakstniecības un mūzikas muzeja krājums un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājums. Muzeju darbinieki patlaban cenšas glābt muzeju priekšmetus.

Kā ziņots, valdība pagājušajā nedēļā iedalīja budžeta programmai "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" sešus miljonus latu. Papildu līdzekļi neparedzētiem gadījumiem tika atvēlēti, lai nodrošinātu finansējumu šī pavasara plūdu un palu radīto zaudējumu segšanai, kā arī citiem neparedzētiem gadījumiem.

Sākotnēji šogad programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tika apstiprināts finansējums 14 985 167 latu apmērā. Gada pirmo piecu mēnešu laikā atbilstoši valdības lēmumiem dažādiem neparedzētiem gadījumiem piešķirti jau 11 527 283 lati, turklāt valdība atbalstījusi līdzekļu piešķiršanu vēl 394 496 latu apmērā. Līdz ar to programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" bija palikuši vēl 3 063 388 lati, taču ministrijas jau iesniegušas jaunus līdzekļu pieprasījumus, kas pārsniedz šo programmā atlikušo summu.