Jāņu zāles Centrāltirgū - sākot no 30 santīmiem

Rīgas Centrāltirgū Jāņu zāles ir pieejamas plašam iedzīvotāju lokam un maksā, sākot no 30 santīmiem par pušķīti, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Rīgas Centrāltirgus pārstāvis Ivars Jakovels.

Tirgotāji no tuvākām un tālākām Pierīgas pļavām uz tirgu atveduši gan rudzu puķes, gan margrietiņas, ilzītes, zvaniņus, vārpiņas, papardītes, āboliņu, madaras, kalmes, magoņu ziedus un citas puķes.

Vārpiņu saišķus tirgū var iegādāties no 30 santīmiem līdz vienam latam gabalā, jāņuzāļu pušķīšus var iegādāties no 50 santīmiem līdz diviem latiem gabalā, savukārt meitu vainadziņi caurmērā tiek tirgoti par trīs latiem gabalā, bet dažnedažādi izrotāti ozollapu vainagi - par pieciem latiem gabalā.

Jakovels arī atzīmēja, ka mājas siera cena ir četri lati par kilogramu. Tirgotājas piedāvā gan tradicionālo Jāņu sieru ar ķimenēm, gan tādu, kam gardumam un dzeltenumam pielikta kurkuma, gan arī kūpinātu. Savukārt klasiskais biezpiena siers ar sāli ir par septiņiem latiem kilogramā.

Piemēram, Vecsiljāņu zemnieku saimniecības siers Centrāltirgū pieejams gan ar ķimenēm, gan nātrēm, papriku un amoliņa sēklām, kas atkarībā no nogatavināšanas ilguma maksā no 6,60 latiem līdz 18,80 latiem par kilogramu.

Centrāltirgus pārstāvis arī informēja, ka katru dienu arvien vairāk tirgotāju piedāvā sēnes un meža ogas, ko paši salasījuši Pierīgas mežos. Patlaban tirdzniecībā ir pieejamas gailenes un meža zemenes.

Vidēji meža zemeņu cena ir noteikta viena lata apmērā par glāzi jeb divi lati par puslitru. Savukārt gaileņu cena ir četri lati litrā. Tirgotāji, kuri tirgo gailenes uz svara, cenu noteikuši 12-15 latu robežās, piebilstot, ka vairāku kilogramu pircējiem tiks arī atlaides.

Sākot ar piektdienu, 21.jūniju, Centrāltirgū un Vidzemes tirgū darbosies Latvijas amatnieku un mājražotāju Līgo tirdziņš.

Līgo svētku tirdziņš Centrāltirgū norisināsies līdz 23.jūnijam, bet Vidzemes tirgū - līdz 22.jūnijam.