Ja graustu Rīgā, Vīlandes ielā, nesakārtos īpašnieki, to izdarīs pašvaldība

© F64 Photo Agency

pašuma departamenta direktors Oļegs Burovs kopā ar Īpašuma departamenta, Rīgas pilsētas Būvvaldes, kā arī pilsētas izpilddirekcijas speciālistiem tikās ar SIA „Vīlande” pilnvaroto pārstāvi, lai risinātu jautājumu par viena no Rīgas graustu saraksta bīstamākajiem objektiem – graustu Vīlandes ielā 11.

Kā uzsvēra Īpašuma departamenta direktors Burovs: "Jau ziemā Īpašuma departaments aicināja SIA „Vīlande” pārstāvjus risināt jautājumu par grausta sakārtošanu. Uzņēmums solīja, ka strādā pie ēkas demontāžas tehniskā projekta sagatavošanas. Ir vasara, bet nekas nav mainījies. Šodien sanāksmē SIA „Vīlande” pārstāvis dod tos pašus solījumus, ko ziemā, tādēļ Īpašuma departaments šonedēļ sagatavos lēmumu par ēkas Vīlandes ielā 11 piespiedu sakārtošanu. Plānojam, ka to varētu apstiprināt pēdējā šīs domes sēdē."

Rīgas domes lēmums par piespiedu sakārtošanu paredzēs ēkas īpašniekiem trīs mēnešu laikā uzlikt ēkai pagaidu jumtu, kā arī ēku konservēt. Savukārt pagalmā esošo ēku ar literu 2, kas ir vēl sliktākā stāvoklī, demontēt. Ja tas noteiktajos termiņos netiks veikts, Īpašuma departaments izsludinās iepirkumu uz šo darbu veikšanu. Savukārt izdevumi tiks piedzīti no grausta īpašniekiem tiesas ceļā.

Jau šonedēļ graustam tiks piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme 3% apmērā.

Kā pārsteigums atklājās SIA „Vīlandes” pilnvarotā pārstāvja paziņojums, ka ēkas pirmajā stāvā vienā dzīvoklī joprojām dzīvojot cilvēki. Uzņēmums esot tiem nodrošinājis dzīvojamo platību, tomēr šie cilvēki atsakās pamest ēku, kurā jau gadiem nav ne elektrības, ne siltuma, ne ūdens. Tāpat arī ēkas visas durvis ir noslēgtas un aiznaglotas, un vienīgais iespējamais graustā iekļūšanas veids ir no pagalma puses atbīdot žogu. Šis arī bija galvenais iemesls, ko SIA „Vīlande” minēja, kādēļ daudzu gadu garumā neko nav uzsākusi, jo pasūtītajā tehniskajā atzinumā norādīts, ka nepieciešamā renovācija vai rekonstrukcija ar pilnīgi visu būvkonstrukciju un inženiertīklu nomaiņu veicama no iedzīvotājiem pilnībā atbrīvotā ēkā.

Nams, kas nu īpašnieku nolaidības dēļ pārvērties par B kategorijas graustu, celts 1899. gadā, tā arhitekts ir Rūdolfs Heinrihs fon Cirkvics. Ēka, kas ir valsts nozīmes arhitektūras un kultūras piemineklis, īpaši nozīmīga Rīgai, jo šis ir viens no pirmajiem jūgendstila namiem Rīgā. Brīdinājumus un sodus par īpašuma neuzturēšanu īpašnieki saņēmuši jau kopš 2006. gada. Skaistais nams 2011. gadā piedzīvoja lielu ugunsgrēku, tam ir pilnībā bojāts jumta pārsegums, un tehniskais stāvoklis no iekšpagalma ir katastrofāls.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.