Viens no pirmajiem jūgendstila namiem Rīgā, Vīlandes ielā, tuvojas sabrukšanas stadijai

Rīgas domes Īpašuma departamenta speciālisti, apsekojot pašvaldības graustu sarakstā esošos objektus, šonedēļ konstatējuši, ka ievērojami pasliktinājies 1899.gadā būvētās ēkas Vīlandes ielā 11 tehniskais stāvoklis, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Ilze Krūkle.

Nams, kas nu īpašnieku nolaidības dēļ pārvērties par B kategorijas graustu, ir mūra ēka, kas pirms 114 gadiem uzbūvēta pēc arhitekta Rūdolfa Heinriha fon Cirkvica projekta. Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras un kultūras piemineklis, un Rīgai tā ir īpaši nozīmīga, jo šis ir viens no pirmajiem jūgendstila namiem Rīgā.

Ēka jau vairākus gadus netiek pienācīgi apsaimniekota - brīdinājumus un sodus par īpašuma neuzturēšanu īpašnieki, SIA "Vīlande", saņēmuši jau kopš 2006.gada.

Skaistais nams 2011.gadā piedzīvojis lielu ugunsgrēku, līdz ar to tam ir pilnībā bojāts jumta pārsegums, bet nama tehniskais stāvoklis no iekšpagalma vērtējams kā katastrofāls.

Rīgas domes Īpašuma departaments īpašniekiem nosūtījis vairākas vēstules ar lūgumu nekavējoties rīkoties un sakārtot nekustamo īpašumu, taču ēkas īpašnieki nav izrādījuši nekādu interesi par sava īpašuma sakārtošanu, un šobrīd ēkas stāvoklis ir pasliktinājies līdz kritiskam un sabiedrībai bīstamam.

Lai lemtu, ko pašvaldība var darīt lietas labā, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs nolēmis pirmdien, 17.jūnijā, plkst.14 pie ēkas Vīlandes ielā 11 sasaukt operatīvo sanāksmi. Klātienē novērtēt grausta stāvokli un lemt par tālāko rīcību aicināti gan grausta īpašnieki, gan Īpašuma departamenta speciālisti, gan pārstāvji no Rīgas pilsētas būvvaldes un pilsētas izpilddirekcijas.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.