Zaķusalas TV tornim vēlas piesaistīt 200 tūkstošus tūristu gadā

"Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) cer nākamajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā piesaistīt septiņus miljonus latu, lai rekonstruētu Zaķusalas radio un televīzijas torni, atsaucoties uz LVRTC valdes priekšsēdētāju Jāni Boktu, ziņo "Dienas Bizness".

Šobrīd ir izstrādāts Zaķusalas TV torņa rekonstrukcijas un piegulošās teritorijas labiekārtošanas skiču projekts, un LVRTC cer, ka tiks dota zaļā gaisma projekta virzībai.

"TV tornis Zaķusalā ir objekts, kuram varētu piesaistīt tūristus, un jau labu laiku mums ir bijis domu lidojums, ko esam pārdzīvojuši un nonākuši pie konkrēta plāna "TvTornis 2.0"," skaidrojis Bokta.

Skiču projektu izstrādāja LVRTC piesaistītie arhitekti Andis Blūms un Andis Kalniņš. Kopumā projektā līdz šim, pēc LVRTC sniegtās informācijas, ir ieguldīti pāris tūkstoši latu.

Šobrīd gadā TV torni Zaķusalā apmeklē vidēji 4-5 tūkstoši cilvēku, bet pēc rekonstrukcijas apmeklētāju skaits varētu sasniegt 100-200 tūkstošus, pieļāvis Bokta, norādot uz Igaunijas pozitīvo piemēru.

Kā vēsta laikraksts, Tallinas TV tornis pēc rekonstrukcijas deviņu mēnešu laikā piesaistīja 240 tūkstošus apmeklētāju. Igaunijā tornis savas durvis apmeklētājiem slēdza 2007.gadā, bet atvērts jaunajā imidžā tika pērn aprīlī. Investīciju apmērs kaimiņvalstī bija nepilni 7 miljoni eiro, un projektam tika piesaistīts ES finansējums.

Arī LVRTC cer izmantot šo mehānismu un iegūt nepieciešamo finansējumu no ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda. Kopējā nepieciešamā projekta summa, kā atklājis Bokta, ir 7 miljoni latu, un LVRTC būtu gatavs no saviem līdzekļiem investēt aptuveni 20% jeb 1,4 miljonus latu. Viens apmeklētājs TV tornī pēc rekonstrukcijas varētu atstāt 5-7 eiro, Igaunijā attiecīgais rādītājs ir virs 5 eiro, tādējādi jau šobrīd ir skaidrs, ka projekts nebūtu komerciāls.

"Nozare.lv" jau ziņoja, ka tuvāko gadu laikā plānots piešķirt otro elpu Zaķusalas TV tornim, tam kļūstot par jauno tehnoloģiju demoparku, Baltijas mēroga tūrisma objektu un nozīmīgu notikumu norises vietu, torņa nākotnes vīziju iepriekš ieskicēja Bokta.

Kā ziņots, televīzijas tornī sestdien, 11.maijā, veiksmīgi noritējusi pirmā laulību ceremonija, kurā "Jā!" vārdu viens otram teica Sanda un Ivo - konkursa, ko rīkoja Rīgas televīzijas un radio tornis sadarbībā ar kāzu portālu "precos.lv", uzvarētāji.

"Rīgas radio un televīzijas tornis ir ne tikai valsts nozīmes informācijas un tehnoloģiju būve, bet arī sabiedrībai atvērta notikumu vieta. Pašlaik torņa tehniskais stāvoklis un saturiskais piepildījums neļauj mums pilnībā īstenot šo misiju, tāpēc mēs esam sākuši darbu pie nozīmīga torņa un tā apkārtnes rekonstrukcijas projekta," skaidroja Bokta.

"Mēs ceram, ka tuvāko gadu laikā Zaķusalas TV tornis iegūs otro elpu un kļūs par jauno tehnoloģiju demoparku, nozīmīgu notikumu norises vietu, Baltijas mēroga tūrisma objektu - vietu, ar ko Latvijai un Rīgai lepoties," uzsvēra Bokta.

Svarīgākais