Uzņēmumam "Namu apsaimniekošana" ierosināta maksātnespējas procesa lieta

Namu apsaimniekotājam SIA "Namu apsaimniekošana" Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā vakar, 30.maijā, ir ierosināta maksātnespējas procesa lieta, liecina informācija Maksātnespējas administrācijas mājaslapā.

Tiesas sēde maksātnespējas pieteikuma izskatīšanai ir paredzēta 12.jūnijā. Savukārt ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsās SIA "TMC Consulting". Kā liecina informācija "Firmas.lv", "TMC Consulting" nodarbojas ar juridisko pakalpojumu sniegšanu.

LETA jau ziņoja, ka "Namu apsaimniekošana" bija vērsusies tiesā pēc tiesiskās aizsardzības un ar šā gada 28.janvāra tiesas lēmumu tika sākts uzņēmuma tiesiskās aizsardzības process (TAP). Tomēr Maksātnespējas reģistrā ir norādīts, ka tas tika izbeigts 2.maijā, jo TAP pasākumu plānu nebija atbalstījis Maksātnespējas likuma 42.panta trešajā daļā noteiktais kreditoru vairākums.

"Namu apsaimniekošana" iepriekš vērsa valdības un sabiedrības uzmanību uz dramatisko situāciju nozarē, norādot, ka iedzīvotāju parādi par komunālajiem pakalpojumiem ir valstiska mēroga sociāla problēma, kam steidzami ir jāmeklē un jārod risinājums, jo tā var apdraudēt un apdraud arī citus nozares uzņēmumus. Kopējais klientu parāds uzņēmumam "Namu apsaimniekošana" jau pārsniedzis 1,5 miljonus latu.

Savukārt "Namu apsaimniekošanas" valdes priekšsēdētājs Jānis Gailāns iepriekš intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka komunālo maksājumu parādnieki nekad nepazudīs, tāpēc apsaimniekošanas uzņēmumiem nebūtu jāveic starpnieka funkcijas starp iedzīvotājiem un pakalpojumu sniedzējiem un jāveic milzīgu naudas summu tranzīta pārskaitījumi. Viņš uzskata, ka parādam ir jāseko dzīvoklim, nevis cilvēkam, jo ar cilvēku var gadīties jebkas un naudu nevar iekasēt. Par maksas iekasēšanu būtu jābūt atbildīgam pakalpojuma piegādātājam, jo apsaimniekotāja galvenā funkcija būtu nodrošināt kārtību apsaimniekotajā ēkā, nevis kļūt par ķīlnieku milzīgai naudas masai.

Gailāns norādīja, ka nemaksātāju procentam mājā nemaz nav jābūt lielam - pietiek ar to, ja maksājumus neveic aptuveni 5% dzīvokļu, lai gada vai divu gadu laikā mājai rastos ļoti nopietna parādu problēma. "Ja arī apsaimniekotājs pusotra divu gadu laikā ir izgājis tiesas procedūru un tiesā parādnieku uzvarējis, tad viņš savu darbu ir padarījis. Mēs nevaram būt atbildīgi par to, ka dzīvokļa īpašnieks ir sācis fiziskas personas maksātnespēju un tagad par parādiem maksās, piemēram, 29 santīmus mēnesī. Tas vairs nav mūsu biznesa risks," sacīja Gailāns.

Tādu situāciju ir izveidojusi Latvijas likumdošana, uzsvēra Gailāns, piebilstot, ka pašlaik jaunais apsaimniekošanas likums tikai palielina haosu. Riskiem būtu jābūt sadalītiem, bet pašlaik apsaimniekotājs ir vismazāk varošā struktūra visā ķēdē starp pakalpojuma piegādātāju un patērētāju.

"Likums nosaka, ka apsaimniekotājs par visu ir atbildīgs, taču, lai apsaimniekotājs to varētu izdarīt, viņam būtu jāiedod arī instrumenti, kā to izdarīt. Likums ir bijis slikts jau no paša tā pieņemšanas brīža. Tajā ir ļoti daudz robu un lielas neskaidrības. Patiesībā šī likuma pieņemšana haosu apsaimniekošanas biznesā ļoti būtiski palielināja. Tiek mēģināts ieviest kaut kādas normas, kurām nav iepriekšējās juridiskās prakses un kuras katra no pusēm var traktēt dažādi," sacīja Gailāns.

"Namu apsaimniekošana" ir uzņēmums, kas nekustamo īpašumu nozarē strādā kopš 1998.gada. Šo gadu laikā uzņēmums ir kļuvis par vienu no tirgus līderiem.

Svarīgākais