Pēc slepkavības spēļu zālē Ziepniekkalna iedzīvotāji aicina to slēgt

Valdeķu ielas 53. un 61.nama iedzīvotāji vērsušies Rīgas domē ar lūgumu slēgt spēļu zāli "Zilais dimants" Valdeķu ielā 53/1, jo tā atrodas daudzstāvu dzīvojamo māju pašā vidū un raisa apdraudējumu apkārtējiem iedzīvotājiem.

Ziepniekkalna iedzīvotājiem satraukumu raisījusi slepkavība, kas spēļu zālē notikusi šā gada 2.martā ap pustrijiem dienā. Tā kā Ziepniekkalnam raksturīga blīva apdzīvotība, ikdienā gar to pārvietojas ievērojams daudzums pilngadīgu un nepilngadīgu personu, netālu atrodas izglītības iestādes, vairums tuvējo daudzdzīvokļu māju iedzīvotāju pēc notikušā nevēlas, lai šis objekts arī turpmāk atrastos tik tuvu dzīvojamām mājām.

Iedzīvotāji ir nobijušies, jo uzskata, ka "no kontingenta, kas izmanto "Zilā dimanta" pakalpojumus, var sagaidīt visu ko - kāds var sākt šaut," šodien komitejas sēdē norādīja Ziepniekkalna iedzīvotāju pārstāve Olga Kazačkova. Personas, kuras iecienījušas spēļu automātus, nereti uzturoties kāpņu telpās, trokšņo un dzer alkoholiskus dzērienus, apdraudot māju iedzīvotāju drošību. Iedzīvotāji iesniegumā domei norāda, ka "Zilais dimants" ir "paaugstinātas kriminālās iekārtas avots", tāpēc šī spēļu zāle negatīvi ietekmē sabiedrību. Šādām vietām būtu jāatrodas ārpus dzīvojamiem masīviem, tāpēc iedzīvotāji lūdz aizvērt šo spēļu zāli.

"Zilā dimanta" spēļu zālēs uzņēmējdarbību organizē SIA "DLV", kuras pārstāvis Guntis Lībers šodien norādīja, ka konkrētajā gadījumā 2.martā, iespējams, varmāka uz spēļu zāli nācis mērķtiecīgi - viņš trīs stundas nav ne izklaidējies pie automātiem, ne lietojis alkoholu, bet tikai komunicējis ar zāles darbinieci, kuru vēlāk turpat spēļu zālē nodūris. "Cilvēks ar virtuves nazi noteikti nav tipisks spēļu zāles apmeklētājs, tāpat kā kinoteātrī cilvēks ar pistoli, kas nošauj blakussēdētāju," uzsvēra Lībers un norādīja, ka Darba inspekcija konkrētajā gadījumā nav konstatējusi darba drošības pārkāpumus notikuma vietā, kas būtu izraisījuši šo nelaimes gadījumu, savukārt patlaban izmeklēšanu turpina Valsts policija.

Lībers šodien deputātiem iesniedza vairāku iedzīvotāju parakstus, kas apliecinot, ka ne visi Valdeķu ielas 53.nama iedzīvotāji spēļu zāles atrašanos dzīvojamo māju pagalmā uzskata par savu interešu aizskārumu. "Protams, sabiedrībā ir dažādi viedokļi par šo biznesu, tāpat arī starp iedzīvotājiem. Ja lielai daļai iedzīvotāju šis bizness nav vajadzīgs, daļai tas ir interesants, un viņi to saskata kā savu pieauguša cilvēka izvēli, pretējā gadījumā šim biznesam nebūtu matemātiska pamatojuma," norādīja uzņēmējs.

Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) Administratīvās pārvaldes priekšnieks Jānis Znotiņš atzina, ka saprot iedzīvotāju pretenzijas - nereti no spēļu zālēm dažādas personas tiek izliktas par agresīvu uzvedību vai pārmērīgā alkohola reibumā, un tad tās kļūst par RPP klientiem, taču viņš norādīja, ka spēļu zāļu iekšpusē notiekošo var pārbaudīt tikai reida laikā vai atsaucoties uz izsaukumiem. Arī pašvaldības iespējas regulēt šo azartspēļu biznesu ir minimizētas, jo neizsniegt licenci vai to anulēt var tikai tad, ja tiek pierādīts būtisks sabiedrības interešu aizskārums.

"Jāņem vērā, ka noteiktai vietai azartspēļu licence tiek piešķirta uz nenoteiktu laiku. Ja tā tiek anulēta, tā zaudē spēku tikai pēc pieciem gadiem - šis periods ir pārāk liels, tāpēc nepieciešamas izmaiņas azartspēļu un izložu likumā, paredzot, ka pašvaldībai tiesības nesaskaņot un anulēt jau esošu licenci," skaidroja Znotiņš.

Pārdaugavas izpilddirektors Māris Kalve pauda viedokli, ka spēļu zāļu veidošana dzīvojamo māju rajonos nekādā gadījumā nevar būt apmierinoša tendence, jo tas ir tikai vēl viens kārdinājums cilvēkiem, kuriem nav kur likt laiku. "Varam saprast, ka, no vienas puses, tas ir bizness, kas pelna savu, bet, no otras puses, jādomā arī par jauniešiem, kas nesaprot, kur tiecas. Ir jāiesniedz priekšlikumi, lai stingrāk reglamentētu spēļu biznesa iekārtošanu Rīgā," uzskata Kalve.

Rīgas domes Juridiskās pārvaldes priekšnieks Jānis Liepiņš savukārt norādīja, ka pat tad, ja Rīgas dome, pamatojoties uz kaitējumu sabiedrības interesēm, nolemtu konkrēto spēļu zāli Ziepniekkalnā slēgt, azartspēļu organizatori varēs savas intereses aizstāvēt tiesā, turklāt jāņem vērā, ka jebkurā gadījumā iestāde uzreiz netiks slēgta - neatkarīgi no domes lēmumiem tā saskaņā ar likumdošanu varēs funkcionēt vēl piecus gadus.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā šodien, uzklausot ziņojumus par azartspēļu organizēšanu, nolemts uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram sagatavot Rīgas domes lēmuma projektu, kas noteiktu, ka, saņemot pašvaldībā iesniegumus atļaujas izsniegšanai kazino, spēļu zāles, bingo zāles, totalizatora vai derību likmju pieņemšanas vietas atvēršanai un attiecīgo azartspēļu organizēšanai, pašvaldība organizē publisko apspriešanu, lai ņemtu vērā iedzīvotāju viedokli.

Vienlaikus komiteja arī akceptēja ieceri sagatavot Rīgas domes lēmuma projektu par spēļu zāles Valdeķu ielā 53/1 slēgšanu, jo ir saņemtas iedzīvotāju pretenzijas par tās darbību, turklāt spēļu zāle atrodas dzīvojamās apbūves teritorijā, un šāda rakstura objekti neatbilst teritorijas plānojuma primārajam izmantošanas veidam.

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja uzdeva Rīgas Pašvaldības policijai, Rīgas izpilddirekciju administratīvajām inspekcijām sadarbībā ar Valsts policiju aktivizēt kontroli pār spēļu zālēm dzīvojamos rajonos, apzināt iedzīvotāju viedokli un nepieciešamības gadījumā ar citām spēļu zālēm rīkoties analoģiski.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.