Norisinās "Nordea" Rīgas maratons

© F64 Photo Agency

Šodien Rīgas centrā tiek aizvadīts tradicionālais "Nordea" Rīgas maratons, kas ir prestižākās skriešanas sacensības Ziemeļeiropā.

Sacensības Krastmalā sāksies ar 42 un 21 kilometru distance startiem plkst.8.30, desmit kilometru distance tiks uzsākta plkst.12.30, bet piecu kilometru distance - plkst.13.30.

Šogad sacensībās kopumā startē ap 22 000 dalībnieku no vairāk nekā 60 pasaules valstīm. Lielāko popularitātes pieaugumu 2013.gadā piedzīvojusi desmit kilometru distance, kurā kopumā piedalīsies vairāk nekā 4000 skrējēju.

Pamatojoties uz tiesībsargājošo institūciju norādījumiem, šogad Krastmalā tiks ieviesta apmeklētāju un dalībnieku plūsmas kontrole. Tā 11.novembra Krastmalas starta zonā dalībnieki varēs nokļūt no Vanšu tilta puses un Rīgas Tehniskās universitātes puses, no Pils laukuma puses pa Poļu gāti, no Vecrīgas pa Bīskapa gāti, Miesnieku ielu, Jaunielu un Kaļķu ielu. Pasākuma teritorija, kā arī mantu glabātuve, kas atradīsies Pils laukumā, darbosies jau no plkst.6.30 rītā. Skrējiena dalībnieki tiek aicināti uz pasākumu neņemt liekas mantas un ierasties laicīgi, lai bez lieka stresa ieņemtu vietas savos starta koridoros.

Pasākuma laikā norisināsies īpaša izklaides programma, kuras laikā Valdemāra ielā no Nacionālā teātra līdz Elizabetes ielai tiks izveidots īpašs Kultūras kilometrs. Tur uz vairākām skatuvēm uzstāsies dažādas grupas un mākslinieki. Organizatori aicina cilvēkus šajās vietās atpūsties un uzmundrināt skrējējus.

Tāpat jauninājums būs "Lattelecom" rīkotā komandu kausa izcīņa, kurā varēs startēt katras vienības apakškomandas četru cilvēku sastāvā.

"Nordea" Rīgas maratona dalībnieki, kuriem paredzētajā skrējienā būs jāsaskaras ar lielu karstumu, tiek aicināti rūpīgi izvērtēt savas spējas un nepieciešamības gadījumā izstāties no sacensībām. Tāpat skrējējiem jābūt gataviem, ka drošības nolūkos var tikt pārbaudītas viņu somas.

Maratona uzvarētāji saņems 3000 eiro (2108 latu) lielu naudas balvu, ja vīrieši noskries ātrāk par divām stundām un 18 minūtēm, bet sievietes - ātrāk par divām stundām un 39 minūtēm. Pusmaratona balvu fonds būs 1000 eiro (702 lati) uzvarētājiem.

Kopējais sacensību balvu fonds būs 18 000 eiro (12 650 latu).

Sacensībās piedalīsies 20 profesionāli skrējēji, no kuriem diviem ir Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) zelta kategorija - latviete Jeļena Prokopčuka, kura gan startēs pusmaratonā, un Dankans Kehs no Kenijas, kura personiskais rekords ir divas stundas septiņas minūtes un 53 sekundes.

Maratons Rīgā notiek kopš 1991.gada, un pagājušajā gadā pasākums pulcēja 18 180 dalībnieku no 59 pasaules valstīm. "Nordea" Rīgas maratons ir saņēmis prestižo IAAF "Bronzas" kvalifikācijas zīmi - tas joprojām ir vienīgais maratons Ziemeļeiropā un viens no tikai 44 maratoniem pasaulē ar augsto IAAF novērtējumu.

Rīgas maratons šogad notiks 23.reizi.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais